YDH- Ülkede değişim talebiyle barışçı gösteriler düzenleyen halkı sindirmek için Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinden askeri güç talep eden Bahreyn Sultanı olağanüstü hal ilan ederek ordunun yetkilerini arttırdı.

 

Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre İran’ın Suudi Arabistan’ın Bahreyn’e askeri müdahalesine tepki göstermesi sebebiyle bölgede tansiyon yükselirken, Bahreyn Sultanı’nın ülkede olağanüstü hal ilan ettiği ve yönetim karşıtı gösterileri bastırması için orduya geniş yetkiler verdiği bildirildi.

 

Bahreyn Sultanının olağanüstü hal ilanının Suudi Arabistan’ın bu ülkeye askeri güç göndermesinin hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekici bulunurken Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zaid Al-i Nahayan da gösterilerin bastırılmasına yardımcı olmak amacıyla Bahreyn’e 500 kişilik bir polis gücü gönderdiklerini açıkladı.

 

Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri’nden Bahreyn’e yapılan müdahale üzerine bu ülkedeki gösterilerin şiddetlendiği belirtilirken Bahreyn hastane kaynakları, bugün halkın üzerine ateş açılması sebebiyle dört Bahreynlinin ve bir de Suudi askerinin öldüğünü, yüzlerce kişinin de yaralandığını açıkladı.

 

Öte yandan Bahreyn’e yapılan dış müdahalelere sert tepki gösteren İran Suudi askerlerinin Bahreyn’den derhal çekilmesini istedi. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Türkiye ve Katar dışişleri bakanlarıyla ve Arap Birliği Genel Sekreteriyle telefon görüşmesi yaparak yabancı güçlerin Bahreyn’e müdahalesinin bu ülkedeki masum insanların hayatlarını tehlikeye soktuğunu belirterek Tahran’ın Bahreyn’deki durumu kaygı verici bulduğunu söyledi.

 

İrna haber ajansının bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Bahreyn’e yapılan yabancı müdahale ile ilgili olarak yaptığı açıklamada barışçı gösterilerle meşru taleplerini dile getiren Bahreyn halkına yönelik güç kullanılmasından kaygı duyduklarını belirtti ve bunun bölgede tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir bunalıma dönüşebileceğini söyledi.