YDH- Uygulanan şiddete rağmen Bahreyn’deki gösterilerin bastırılamaması sebebiyle, ABD deniz kuvvetlerinin bu ülkedeki tesislerini boşaltmaya başladığı bildirildi.

 

Lübnan’dan yayın yapan el-Menar televizyonunun haberine göre Herald Tribune gazetesi diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin Bahreyn’deki tesislerinde tahliyelere başladığını duyurdu.

 

El-Cezire televizyonuna demeç veren Bahreyn’deki muhalif el-Vefak Partisi Genel Sekreteri Şeyh Ali Salman ülkedeki durumun facia boyutlarına ulaştığını belirterek iç meselenin giderek bir uluslar arası sorun haline dönüşmeye başladığını söyledi.

 

Muhabirin “Bahreyn’de durum hangi istikamete gidiyor?” şeklindeki sorusunu cevaplayan Şeyh Ali Salman, “Bahreyn ordusuyla Suudi Arabistan ordusunun devreye girmesiyle bunalım askeri bir nitelik kazandı. Süreç olumsuz yönde ilerliyor ve durum bir facia boyutuna varmış bulunuyor. Bahreyn’in iç sorunu bir uluslar arası bunalıma dönüşüyor” dedi.

 

Bahreyn rejiminin aldığı yanlış kararlarla içeride diyalogla çözülmesi gereken bir iç sorunu bölgesel bir bunalıma dönüştürdüğünü belirten Şeyh Ali Salman, “Fas Kralı parlamenter bir sistem kurulacağını açıklayarak doğru bir karar verdi. Bahreyn’in de cesurca kararlar verebilecek bir krala ihtiyacı var” diye konuştu.

 

Bahreyn sultanının danışmanlarının kendisini yanlış kararlar almaya yönelttiğini belirten Şeyh Ali Salman, “uluslar arası tepkiler dikkate alındığında Bahreyn için hala bir çözüm yolu var mıdır?” şeklindeki soruyu da “Bahreyn’deki sorunun çözümü akılcı ve cesurca kararlar alınmasına bağlıdır. Bu yöndeki ilk karar da Suudi güçlerinin Bahreyn’den çıkarılması olmalıdır. Şimdiye kadar Bahreyn’in savunması için tek kurşun atmayan Bhreyn ordusu, halkına kurşun sıkmaktadır. Biz Bahreyn’de yaşanan olaylarla ilgili olarak BM’nin araştırma yapmasını istiyoruz. Muhalifler, hareketlerini barışçı çerçevede tutmalıdır. Ülkedeki genel grevler devam edecektir. Biz gerçek bir siyasi çözüme hazırız” diye cevapladı.