YDH- Libya’ya yapılan askeri operasyonlar konusundaki komuta belirsizliği sürerken, Amerikalı yetkililerden Libya operasyonları konusunda çelişkili açıklamalar geliyor.

 

Reuters haber ajansının Beyaz Saray yetkililerinden Ben Rhodes’un Libya’ya yönelik askeri operasyonların amacının sivilleri korumak olduğu ve bu operasyonların Libya’da rejim değişikliğini sağlamaya yönelik olmadığı şeklindeki açıklamasından kısa bir süre sonra el-Arabiya televizyonu, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın operasyonların nihai hedefinin Muammer Kaddafi’nin gitmesini sağlamak olduğunu açıkladığını bildirdi.

 

Libya’ya yönelik operasyonlara komuta konusundaki belirsizlik sürerken Reuters haber ajansı, Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates’in Rus İnterfaks haber ajansına verdiği demeçte Amerika’nın Libya’ya yönelik askeri operasyonlara katılımını azaltacağını söylediğini duyurdu.

 

Rusya Başbakanı Vlademir Putin’in 1973 sayılı Güvenlik Konseyi kararını eksik ve hatalı olarak niteleyip Libya’ya yönelik operasyonun haçlı savaşlarına benzetmesinin ardından Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiyang Yu da ülkesinin uluslar arası ilişkilerde güç kullanılmasına karşı olduğunu belirterek Libya’ya yapılan operasyonlardan üzüntü duyduklarını açıkladı.

 

Şili Devlet Başkanı ile ortak bir basın toplantısı yapan Amerikan Başkanı Barack Obama dünyadan Libya’daki insani bunalım konusunda ortak bir ses yükselirken kendilerinin bu konuda hiçbir girişimde bulunmamasının mümkün olmadığını belirterek Kaddafi’ye bağlı silahlı güçlerin devre dışı bırakılmasından sonra Libya’ya yönelik operasyonları müttefiklere bırakacaklarını söyledi.

 

El-Cezire televizyonunun haberine göre ABD başkanı Barack Obama, “Sanıyorum burada önem taşıyan hususlardan biri de Amerika’nın bu sürece yaptığı ve uluslar arası meşruiyeti garanti eden liderlik tarzıdır. Uluslar arası toplum ve müttefiklerimiz, Libya’ya karşı oluşan uluslar arası ittifakın üyeleri olarak bu görevi üstlendi. Çünkü ABD tek taraflı adım atsaydı ve uluslar arsı toplumun desteğine sahip olmasaydı, bu sorumluluğu sadece Amerikan ordusu üstlenmiş olacaktı” dedi.