YDH- Körfez İşbirliği Örgütü’nün Yemen’deki sorunun çözümü için sunduğu plan, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih tarafından kabul edilirken Yemenli muhalifler planı reddetti.

 

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Umman’dan oluşan Körfez İşbirliği Örgütü, Riyad’da yapılan toplantının ardından Yemen’de yaşanan siyasi bunalımın çözümü için plan önerdi.

 

El-Cezire televizyonu, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in Körfez İşbirliği Örgütü’nün planı doğrultusunda iktidarı anayasa çerçevesinde ve barışçı bir şekilde devretmeyi kabul ettiğini duyurdu.

 

Fransız haber ajansı ise Ali Abdullah Salih yönetimi karşıtı binlerce Yemenlinin Körfez İşbirliği Örgütü tarafından sunulan çözüm planını reddeden bir gösteri düzenlediğini bildirdi. Göstericilerin “Biz, müzakere değil, Ali Abdullah Salih’in derhal gitmesini istiyoruz, Yemen’deki tek çözüm Salih’in gitmesi” şeklinmde slogan attıkları bildirildi.

 

Körfez İşbirliği Örgütü’nün Yemen sorununun çözümü için önerdiği plan, Ali Abdullah Salih’in görevini cumhurbaşkanı yardımcısına bırakmasını ve muhaliflerin başkanlığında bir geçici ulusal birlik hükümetinin kurulmasını öngörüyor.

 

Yemenli muhaliflerin, kurulacak ulusal birlik hükümetinin yeni anayasayı yapmasını ve ülkeyi seçimlere götürmesini öneren Körfez İşbirliği Örgütü’nün çözüm planını reddederek “halk cumhurbaşkanının yargılanmasını istiyor” şeklinde slogan attıkları bildiriliyor.