YDH- Amerika’nın Suriye’nin İsrail ve Lübnan konusundaki tutumunu değiştirmesini sağlamak için Suriye’deki muhalif gruplara mali destek sağladığı açıklandı.

 

Washington Post gazetesi, Amerikan dışişleri bakanlığının gizli belgelerini ifşa eden WikiLeaks’teki bazı belgelerin Washington yönetiminin Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’e muhalif gruplara mali yardımda bulunduğunu gösterdiğini yazdı.

 

WikiLeaks adlı internet sitesinde yayımlanan gizli Amerikan belgelerinde Washington’un Suriye rejimi muhalifi el-Barada televizyonuna ve rejim karşıtı gruplara 6 milyon Dolar mali yardımda bulunduğun ifade edildiğini belirten gazete, ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’deki muhalif grupların yardımıyla Şam yönetimini İsrail, Lübnan ve Irak konusundaki tutumunu değiştirmeye zorladığını bildirdi.

 

Amerikan yönetimi beş yıl aradan sonra geçtiğimiz ocak ayında Suriye’deki sefaretine büyükelçi atamıştı.

 

Amerikan yönetiminin Suriye’deki muhalif gruplara yönelik yardımlarının halen devam edip etmediği konusunda bir açıklama yapılmazken, Amerikalılar Suriye’deki rejim muhalifleri için ayrılan bütçenin 2010 yılının eylül ayında kesildiğini ifade ediyor.