YDH- WikiLeaks internet sitesi, Suudi Arabistan’la İsrail arasındaki gizli ilişkileri ortaya koyan bir belgeye yer verdi.

 

Mısır’da yayımlanan Mısri el-Yevm gazetesi, WikiLeaks internet sitesinde yer alan ve Suudi Arabistan’la İsrail arasındaki gizli ilişkileri ortaya koyan bir belgeyi yayımladı.

 

WikiLeaks’le anlaşmalı olarak elde ettiği belgeyi özel haber olarak yayımlayan Mısri el-Yevm gazetesi, söz konusu belgenin Suudi Arabistan’ın İsrail’le hep temas halinde olduğunu ve bu temasın Katar’la İsrail arasındaki ilişkileri de etkilediğini bildirdi.

 

Mısri el-Yevm gazetesinin yayımladığı belgenin Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin 4 Mart 2009 yılında Lübnan ve Suriye ile ilgili yaptıkları görüşmeye ve İsrail’in Körfez İşbirliği Örgütü ülkeleriyle olan ilişkilerine dair olduğu bildirildi.

 

Belgeye göre İsrail Dışişleri Bakanlığının Ortadoğu’dan Müdür Yardımcısı Jakob Hedas Handelsman, Amerikalılarla yaptığı görüşme sırasında “Katarlı yetkililer, İsrail’le Katar arasındaki ilişkinin etkilendiğine inanıyor, çünkü onlar Suudi Arabistan’ın İsrail’le çok güçlü ve gizli ilişkiler içerisinde olduğuna inanıyor” diye konuşuyor.

 

İsrailli yetkilinin Tel Aviv ile Suudi Arabistan arasındaki temasların Körfez’deki Umman Krallığı kanalıyla gerçekleştiğini söylediği bilgisinin yer aldığı belgede ayrıca İsrailli dışişleri bakanlığı yetkilisi Jakob Hedas Handelsman, bir süre önce bu konuyla ilgili olarak Umman dışişleri bakanlığı yetkilileriyle görüştüğünü söylüyor.