Mişel Aun: Çok uluslu güce karşıyız

08 Nisan 2006

SAAF-Lübnan’ın önce gelen Maruni liderlerinden Mişel Aun, Lübnan’a çok uluslu gücün

SAAF-Lübnan’ın önce gelen Maruni liderlerinden Mişel Aun, Lübnan’a çok uluslu gücün yerleştirilmesine karşı olduklarını belirterek İsrailli yetkililerin insanlığa karşı suç işlemekten dolayı uluslar arası mahkemede yargılanması gerektiğini söyledi.

 

Lübnan Ulusal Özgürlük hareketi lideri General Mişel Aun, Fransız Le-Figaro gazetesine verdiği demeçte Lübnan’ın güneyine çok uluslu güç yerleştirilmesine karşı olduklarını söyledi.

 

“Güney Lübnan’a bir çok uluslu güç yerleştirilmesi asla güvenlik ve istikrar getirmeyecek, aksine başka türlü bir savaşı gündeme getirecektir. Çünkü bu güç Hizbullah’la savaşarak İsrail’in güvenliğini garanti edecektir” diyen Mişel Aun, İsrail’in Lübnan’da sivillere yönelik saldırılarını da kınayarak İsrailli yetkililerin insanlığa karşı suç işlemelerinden dolayı uluslar arası ceza mahkemesinde yargılanması gerektiğini belirtti. 

 

Geçtiğimiz bahar Hizbullah’la bir anlaşma imzaladıklarını belirten Mişel Aun, “Bir ateşkes yeterlidir, biz buna saygı gösterilmesini garanti ederiz. Ancak İsraillilerin öncelikle ilkesel olarak diyaloga ve müzakereye açık olması gerekir” dedi.

 

Hizbullah’la diyalogu savunan Aun, “İsrail Lübnan topraklarından çekilir ve Lübnanlı esirleri serbest bırakırsa Hizbullah’ın hükümet nezaretinde Lübnan ordusuna katılması konusunu görüşebiliriz” dedi.

 

Halen Lübnan parlamentosunda milletvekili olan Mişel Aun, Lübnan ordusunun eski komutanlarındandı. 14 yıldır Fransa’da sürgünde bulunan General Mişel Aun, 2005 Mayıs’ında Lübnan’a döndü. Lübnan’daki Maruni Hıristiyanların en etkili siyasi liderlerinden olan Aun, Hizbullah’a ve Suriye’ye yakın bir tutum takınıyor.