DW: Erdoğan ve Obama, Esed’in gitmesi konusunda anlaştı

13 Ağustos 2011

YDH-Başbakan Tayyip Erdoğan ile Amerikan Başkanı Barack Obama’nın yaptıkları telefon görüşmesinde açıkça Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in çekilmesini istedikleri bildirildi.

 

YDH-Başbakan Tayyip Erdoğan ile Amerikan Başkanı Barack Obama’nın yaptıkları telefon görüşmesinde açıkça Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in çekilmesini istedikleri bildirildi.

Deutsche Welle Farsça servisinin haberine göre Beyaz Saray yetkilileri, perşembe günü (11 Ağustos) bir telefon görüşmesi yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Amerikan Başkanı Barack Obama’nın Suriye’de “demokratik geçişin” acil bir ihtiyaç haline geldiği konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Beyaz Saray yetkililerinin açıklamasına göre Amerika, açık bir dille Beşşar Esed’in cumhurbaşkanlığından çekilmesini istemeye karar verdi. Amerikalı yetkililer, bu kararın Suriye güvenlik güçlerinin göstericilere şiddet kullanmasından dolayı alındığını açıkladı.

DW’nin haberine göre Başbakan Erdoğan’la ABD Başkanı Obama, yaptıkları telefon görüşmesinde “Suriye’de her türlü şiddetin ve dökülen kanın bir an önce durdurulması” konusunda da mutabık kaldılar.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Erdoğan ve Obama, Suriye’de göstericilere yapılanlardan derin üzüntü ve endişe duyduklarını dile getirdiler ve Suriye’deki göstericilerin taleplerinin haklı olduğunu ifade ettiler.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Amerika Birleşik Devletleri, uluslar arası düzeyde Beşşar Esed’in Suriye yönetiminden çekilmesini istemek için pratik yollar aramaktadır. Amerika’nın bu talebini açıkça ne zaman ilan edeceği henüz belirlenmemiştir” denildi.

Fransız haber ajansına demeç veren ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili ise Amerika’nın Beşşar Esed’e çekilme yönündeki açık çağrısını haftaya yapacağını söyledi.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Suriye’deki son gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada “Beşşar Esed, Suriye yönetimindeki meşruluğunu kaybetmiştir” dedi ve Şam’a yönelik uluslar arası yaptırımların ve baskıların arttırılmasını istedi.