Lübnan konusunda ABD Fransa anlaşmazlığı

08 Mayıs 2006

SAAF-BM’deki ABD ve Fransız temsilcilerinin Lübnan konusundaki soruna ilişkin karar taslağı

SAAF-BM’deki ABD ve Fransız temsilcilerinin Lübnan konusundaki soruna ilişkin karar taslağı konusunda anlaşmazlığa düştüğü bildiriliyor.

 

Fransız Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan bir diplomat, “ABD ve Fransa temsilcileri bugün toplantı düzenlenmesi konusunu görüştüler, akşam sonlarına doğru toplantı düzenlendi, iki taraf uygun bir çözüm bulmak için çalışıyor” dedi.

 

BM binası dışında yapılan görüşmeler konusunda ABD ve Fransa temsilcilerinden konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, AFP’ye demeç veren diplomat, ABD’nin daha fazla zaman kazanmak istediğini belirtti.

 

Diplomatik kaynaklar, ABD ve Fransa temsilcilerinin, Lübnan’a yerleştirilmesi düşünülen çok uluslu gücün niteliği konusunda anlaşmazlık yaşadığını bildiriyor.

 

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD’li temsilcilere haftanın ilk iki gününde karar taslağı konusunda anlaşmaya varmaları yönünde talimat vermişti.

 

ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın hafta başında ateşkesin sağlanması için haftalar değil günler kaldığını belirten açıklamasını değerlendiren siyasi gözlemciler, Rice’ın İsrail’in genişletilmiş kara harekatında somut sonuçlar alacağına güvenmesinden dolayı böylesi bir açıklama yaptığını ifade ediyorlar.

 

İsrailli yetkililer, hafta başında Hizbullah’ı sınırdan 30 kilometre kuzeydeki Litani Irmağı’nın ötesine çekilmeye zorlayarak, çok uluslu gücün yerleşebileceği Hizbullah’tan arındırılmış bir alan yaratmak için geniş çaplı kara harekatı başlatmıştı.

 

Harekatın başlamasının üzerinden bir haftaya yakın bir süre geçmesine rağmen İsrail ordusunun güney Lübnan’da henüz hiçbir yeri kontrol altına alamadığı bildiriliyor.