Hindistan ve Nijerya’dan Obama’ya Suriye cevabı

18 Ağustos 2011

YDH- ABD Başkanı Barack Obama’nın Avrupalı müttefikleriyle birlikte Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’den çekilmesini istemesine Güvenlik Konseyi’nin geçici üyelerinden çarpıcı bir cevap geldi.

 

YDH- ABD Başkanı Barack Obama’nın Avrupalı müttefikleriyle birlikte Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’den çekilmesini istemesine Güvenlik Konseyi’nin geçici üyelerinden çarpıcı bir cevap geldi.

İrna haber ajansının bildirdiğine göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını yapan Hindistan, konseyin geçici üyesi Nijerya ve Güvenlik Konseyi Sözcüsü ABD ve müttefiklerinin Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’e çekilme çağrısı yapmasına tepki gösterdi.

İrna haber ajansına demeç veren Hindistan ve Nijerya’nın BM’deki temsilcileri ile BM Sözcüsü Ferhan Hak, bir ülkenin liderinin çekilmesini isteyip istememenin o ülkenin halkının yetkisinde olduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyi’ne dönem başkanlığı yapan Hindistan’ın BM’deki daimi temsilcisi Hardeep Singh Puri; bir ülkenin, bir başka ülkenin liderinden görevini bırakmasını istemenin uluslar arası kurallara ve teamüllere aykırı olduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyi’nin geçici üyelerinden Nijerya’nın temsilcisi bir ülkenin liderinin iktidardan çekilmesi meselesinin sadece o ülkenin halkını ilgilendiren bir mesele olduğunu belirtip “Sanıyorum, Obama Suriye halkının değil kendi görüşünü açıklamış. Bir ülkenin kaderiyle ilgili kararı yalnızca o ülkenin halkı verir” derken BM Genel Sekreterliği Sözcüsü Ferhan Hak da, “Birleşmiş Milletler, Suriye’nin bazı davranışlarını eleştiriyor olsa da Genel Sekreter Ban Ki Moon, kendi kaderini belirleme hakkının sadece Suriye halkına ait olduğuna inanıyor” dedi.

Beyaz Saray bir süre önce Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in iktidardan çekilmesi yönünde karar aldığını belirtmiş, bu kararın daha sonra ilan edileceğini açıklamıştı.

Washington yönetimi, bugün Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in göstericilere karşı kullandığı şiddetten dolayı meşruiyetini kaybettiğini ve çekilmesi gerektiğini açıkladı, AB Dış Politika ve Güvenlik Temsilcisi Catherine Ashton ise kararı desteklediklerini bildirdi.