Suriyeli muhalifler de Ankara’da “Geçiş Konseyi” kurdu

30 Ağustos 2011

YDH- Libya’daki Ulusal Geçiş Konseyi’nin NATO desteği ile Kaddafi rejimini devirmesinden sonra, Suriyeli muhalifler de Ankara’da toplanarak bir Ulusal Geçiş Konseyi kurdu.

 

 

YDH- Libya’daki Ulusal Geçiş Konseyi’nin NATO desteği ile Kaddafi rejimini devirmesinden sonra, Suriyeli muhalifler de Ankara’da toplanarak bir Ulusal Geçiş Konseyi kurdu.

El-Cezire televizyonu, Ankara’da toplanan Suriyeli rejim muhaliflerinin ulusal geçiş konseyi kurduklarını belirterek konseyin başkanlığına Burhan Galyun’un getirildiğini duyurdu.

Ankara’da kurulan ve 95 kişiden oluşan Suriye Ulusal Geçiş Konseyi, yayımladığı bildiride hedeflerinin Suriye devrimini desteklemek ve Beşşar Esed rejimini devirmek olduğunu belirterek şimdiye kadar gösterilere katılmayan Suriyelilerden, sessizliklerini bozmalarını ve devrimcilere katılmalarını istedi.

95 kişilik Suriye Ulusal Geçiş Konseyinin başkan yardımcılığına da Müslüman Kardeşler örgütünden Faruk Tayfur’un getirildiği açıklandı.

Burhan Galyun

Suriye Ulusal Geçiş Konseyi’nin başkanlığına seçilen Burhan Galyun, 1945’te Humus kentinde doğdu. Şam Üniversitesi felsefe ve sosyal bilimler bölümü mezunu olan Galyun, Fransız Sorbonne Üniversitesinde siyaset sosyolojisi alanında doktora yaptı. Fransa’daki Sorbonne Üniversitesinde siyaset sosyolojisi dersleri veren Burhan Galyun, aynı üniversitenin Çağdaş Doğu Araştırmaları Merkezi başkanlığını yapıyor.

Müslüman Kardeşler örgütü üyesi Faruk Tayfur’dan başka Vecdi Mustafa ve Riyad Seyf’in de Ulusal Geçiş Konseyi başkan yardımcılıklarına getirildiği bildirildi.

Öte yandan bazı Suriyeli muhalif grupların ise Ankara’da kurulan Ulusal Geçiş Konseyi’nin üyelerinin kendilerine danışılmadan belirlendiğini belirterek temsilcilerinin bulunmadığı bu konseyi tanımadıklarını açıkladıkları bildiriliyor.

Siyasi gözlemciler, Libya’daki isyan sırasında üç ayı aşkın bir süre boyunca Trablus’la Bingazi arasında arabuluculuk rolüne soyunduğu için Libya’daki yeni süreçte inisiyatifi Batılı ülkelere kaptıran Ankara’nın Şam yönetimini devirme konusunda öncü rolü oynamak istediğini belirtiyor.