Tahrir yine kazandı, Askeri Konsey geri adım attı

03 Ekim 2011

YDH- Mısır Askeri Yüksek Konseyi, geçtiğimiz cuma günü düzenlenen geniş çaplı gösterilerin ardından geri adım atarak siyasi partilerin taleplerini dikkate alacağının mesajını verdi.

 

YDH- Mısır Askeri Yüksek Konseyi, geçtiğimiz cuma günü düzenlenen geniş çaplı gösterilerin ardından geri adım atarak siyasi partilerin taleplerini dikkate alacağının mesajını verdi.

Londra’da yayımlanan el-Kudsu’l- Arabi gazetesinin haberine göre Mısır Yüksek Askeri Konseyi, düzenlenen kitlesel gösteriler ve onlarca siyasi partinin seçimleri boykot tehdidi karşısında geri adım atarak sivillerin askeri mahkemede yargılanmasını gözden geçirme ve sivil yönetime geçiş konusunda takvim açıklama vaadinde bulundu.

Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra yönetimi devralan Askeri Yüksek Konsey’in ayrıca seçim boykotu tehdidinde bulunan siyasi partilerin talepleri doğrultusunda Hüsnü Mübarek’in partisine mensup kişilerin seçimlere katılmasını engelleyecek bir kanun üzerinde de çalışmaya başladığı bildirildi.

Mısır’daki 95 siyasi parti, seçim yasasının 5. Maddesinin değiştirilmemesi ve Hüsnü Mübarek’in partisine mensup kişilere 10 yıl süreyle siyasi yasak getirilmemesi durumunda seçimleri boykot edeceklerini açıklamıştı.

28 Kasım’da yapılması beklenen Mısır seçimleri öncesinde İsam Şeref başkanlığındaki Mısır kabinesi parlamento seçimleri için 46 seçim bölgesi belirlemiş, bağımsız adaylara 83 sandalye ayırmış ve parlamento üye sayısını 504'den 498'e düşürmüştü.

Mısırlı siyasi partiler, seçim yasasının partilerin bağımsız adaylar için ayrılan sandalyeler için yarışamamasını öngören 5. maddesinin Hüsnü Mübarek’in partisine mensup kişilerin meclise taşınmasını amaçladığını belirterek bu maddenin değiştirilmesini ve Hüsnü Mübarek’in Ulusal Demokrat Partisi’ne mensup kişilere 10 yıl siyaset yasağı getirilmesini talep ediyor.