Suud Fetvalarına “Liberal İslamcı” Suud Ulemasından Tepki

08 Haziran 2006

SAAF-Katar’dan yayın yapan Cezire televizyonu’nun bildirdiğine göre Suud’lu davetçilerden Selman Avda

SAAF-Katar’dan yayın yapan Cezire televizyonu’nun bildirdiğine göre Suudi Arabistanlı tebliğcilerden Selman Avda Hizbullah’ı destekledi ve Şii’lerle tarihi ihtilafların böylesi bir vakitte gündeme getirilmemesi gerektiğini ifade etti.

 

Yine Suudi Arabistanlı davetçilerden Şeyh Abdulaziz El-Kasssam, benzer bir tavır sergiledi. Reuters haber ajansına demeç veren Kassam, “Radikal Vahabiler sokağın halkın nabzını kaybetmiş durumda. Normal insanlar gibi İslam alemi hakkında fikir yürütemiyorlar. Bilakis onlar yalnızca Vahabi dünyaları içerisinde fikir yürütebiliyorlar” dedi.

 

Kassam devamla “Saddam Hüseyin de olsa Hasan Nasrullah da olsa İsrail’e karşı tavır sergileyen her liderin halk tabanında destek bulacağını” söyledi.

 

El-Cezire bu iki tebliğcinin açıklamasından önce Suudi yönetimin Hizbullah’ı kınadığına, İsrail saldırganlığından sorumlu olduğunu öne sürdüğüne, bu savaşın İran’ın Arap dünyasındaki emellerini gerçekleştirme aracı olduğunu iddia ettiğine dikkat çekti.

 

Selman Avda ve Şeyh Abdulaziz El-Kassam, Suud içerisinde İslamcı-Liberal kanatta yetişen yeni davetçiler olarak biliniyor.