Kaddafi’nin Rice ilgisi “Beyaz Saray’da siyah bir gül”

21 Ekim 2011

YDH- Amerika’nın eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, anılarında devrik Libya Diktatörü Muammer Kaddafi’nin kendisine duyduğu ilgiyi anlatan bölümleri açıklandı.

 

YDH- Amerika’nın eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, anılarında devrik Libya Diktatörü Muammer Kaddafi’nin kendisine duyduğu ilgiyi anlatan bölümleri açıklandı.

Fransız haber ajansı, Libya’nın devrik Lideri Muammer Kaddafi’nin öldürülmesi dolayısıyla, eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rica’ın ekim ayı başında yayımladığı “Daha Büyük Bir Onur Yok” adlı anı kitabından Kaddafi’nin Rice’a gösterdiği ilgiye ilişkin bölümleri yayımladı.

AFP’nin haberine göre eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, anılarında Muammer Kaddafi’nin kendisine duyduğu ilgiyle alakalı olarak şu satırlara yer veriyor:

“Kaddafi, bana yoğun bir ilgi gösterdi ve misafirlerine ‘neden bu Afrika Prensesini görmeye gitmiyorsunuz’ diye sordu. Onunla görüşmeye gitmeden önce beni Libya Devrim Lideri’nin tuhaf davranışlarının bana zarar vereceği konusunda uyarmışlardı; ama görüşmemden sonra korkum hızla geçti. Kaddafi aniden söze başladı, o sırada önüne arkasına bakınıyordu. Sonra yüksek sesle, ‘Bush’a söyleyin iki ayrı bağımsız İsrail ve Filistin devletinden söz etmeyi bıraksın. Yalnızca bir devlet kurulmalı ve onun adı da İsratin olmalıdır’ dedi.

Bunun üzerine benim söylediklerim onun hoşuna gitmedi ve iki çevirmeni ansızın dışarı çıkardı. Kendi kendime işler yolunda gitmiyor dedim. Kaddafi’dir bu… Daha sonra beni akşam yemeği için özel mutfağına davet etti. Dünya liderleriyle çektirdiği fotoğraflardan oluşan albümünü gösterdi.

Bu sırada Libya sarayında benim için bestelenmiş olan “Beyaz Saray’da Siyah Bir Gül” adlı bir şarkı çalıyordu. Bu durum tuhaftı; ama kötü değildi.

Görüşmeden döndükten sonra Kaddafi’nin ne kadar da kendine özgü bir dünyada yaşadığını düşündüm. Kendi kendime acaba o çevresinde neler yaşandığının farkında mı diye düşündüm. Kitle imha silahlarını onun elinden aldığım için mutluydum.”

Amerika’nın Irak’ı işgal etmesinden sonra dönemin Libya Lideri Muammer Kaddafi, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmüş ve elindeki tüm kitle imha silahlarını yok etmeyi ve tüm nükleer tesislerini Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansına devretmeyi kabul etmişti.