Suriye, bunalımdan daha da güçlenmiş olarak çıkıyor

29 Ekim 2011

YDH- Amerikalı ve İsrailli strateji uzmanlarının Tel Aviv’de yaptıkları bir değerlendirme toplantısında Suriye’nin mevcut bunalımdan daha da güçlenmiş bir şekilde çıkmakta olduğu belirtildi.

 

YDH- Amerikalı ve İsrailli strateji uzmanlarının Tel Aviv’de yaptıkları bir değerlendirme toplantısında Suriye’nin mevcut bunalımdan daha da güçlenmiş bir şekilde çıkmakta olduğu belirtildi.

Lübnan’dan yayın yapan el-Menar televizyonunun bildirdiğine göre Amerikalı ve İsrailli uzmanların belirli aralıklarla yaptıkları değerlendirme toplantılarının sonuncusu iki gün önce İsrail Dışişleri Bakanlığı binasında gerçekleştirildi.

İsrail’in güvenlik durumu ve İsrail’i tehdit eden tehlikelerin değerlendirildiği toplantıda Suriye, Mısır ve Ürdün’de yaşanan gelişmeler ve Hizbullah’ın durumu değerlendirildi.

İkinci Lübnan savaşından iki hafta sonra hazırlanan ve İsrail’in 15 yıl sonra artık savaş başlatabilecek durumda olamayacağını belirten bir raporun gündeme getirildiği toplantıda, geçen süre dikkate alındığında İsrail’in 10 yıl sonra artık savaş başlatabilecek durumda olamayacağına dikkat çekilerek İsrail’in bu süre içerisinde kendini yenilemesinin ve komşularıyla ya ateşkes ya da barış anlaşması imzalamasının gerekliliği vurgulandı.

Amerikalı ve İsrailli uzmanların toplantıda Suriye konusunda hazırlanan bir raporu da değerlendirdiği belirtilirken, raporda Suriye rejiminin hala bütünlüğünü ve gücünü koruduğu ve yaşadığı sıkıntılı süreci aşmakta olduğu bilgisinin yer aldığı ifade edildi.

ABD, Fransa, İsrail, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye içerisindeki silahlı grupları para ve silah bakımından desteklemesine rağmen Suriye rejiminin iç bütünlüğünün bozulamadığının belirtildiği raporda Suriye dışındaki muhalifler de eleştirildi.

Suriye dışındaki muhaliflerden “çeşitli istihbarat servislerine bağlı olan bir avuç insan” diye söz edilen raporda bu muhaliflere büyük miktarda para verilmesine rağmen bunların ülke içerisinde ciddi bir halk tabanına ve desteğine sahip olmadıkları ifade edildi.

Suriye’deki silahlı mücadelenin başarısızlığına ve dışarıdaki muhaliflerin güçsüzlüğüne dikkat çekilen raporda Suriye rejiminin yaşanan bunalımdan daha da güçlenmiş bir şekilde çıkmakta olduğu öngörüsünde bulunuldu.