ABD Kürdistan Bölgesi’nde askeri üs kuruyor

31 Ekim 2011

YDH- Irak’ın etkili dini ve siyasi liderlerinden Mukteda Sadr, Amerika’nın Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nde askeri üs kurmakta olduğunu öne sürdü.

 

YDH- Irak’ın etkili dini ve siyasi liderlerinden Mukteda Sadr, Amerika’nın Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nde askeri üs kurmakta olduğunu öne sürdü.

Londra’da yayımlanan el-Hayat gazetesine demeç veren Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr, Amerika’nın Irak’taki tüm askerlerini çekme yönündeki sözünü tutmayarak, Kürdistan Bölgesi’nde bir askeri üs kuracağına inandığını söyledi.

Irak’ta Batı medyasının yansıtmaya çalıştığının aksine bir gerçeklik olduğunu belirten Mukteda Sadr, “Onlar, tüm işgalci güçlerin Irak’ı terk etmekte olduklarını söylüyorlar; ancak bizim elimizdeki bilgiler, Amerikalıların Erbil’in kuzeybatısındaki “Sebiran Sero” köyünde bir askeri üs inşa etmekte olduklarını gösteriyor” dedi.

Iraklı yetkilileri uyardığını belirten Mukteda Sadr, “Daha önce de söylediğim ve hep söyleyeceğim gibi bizim istediğimiz türden bir çekilme olmayacak. Amerikalılar, kendilerine göre çekilmiş olacak” dedi.

Öte yandan çeşitli temaslarda bulunmak üzere Amerika’da bulunan Irak Başbakanının Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyaz, el-Hayat gazetesine verdiği demecinde Başbakan Nuri el-Maliki’nin kendisine bazı Amerikalı askeri eğitmenlerin Irak’ta kalmaya devam etmesi konusunda Amerikalılarla müzakere yapmak üzere görevlendirdiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesindeki mali işlerden sorumlu danışman Adil Pervari ise Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin ve tüm Kürt siyasilerin Amerikan askerlerinin “tartışmalı bölgeler”de kalmaya devam etmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Mesud Barzani, daha önce el-Arabiya televizyonuna verdiği demecinde Amerikan askerlerinin Irak’tan tamamen çekilmesi durumunda Irak’ta iç savaş çıkacağını öne sürmüştü.