Arap Birliği’nin ikiyüzlülüğü ortaya çıktı

13 Kasım 2011

YDH- Suriye’de yaşanan bunalımı gerekçe göstererek Suriye’nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği, Bahreynli muhaliflerin Bahreyn’e bir araştırma komisyonu gönderilmesi talebini reddetti.

 

YDH- Suriye’de yaşanan bunalımı gerekçe göstererek Suriye’nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği, Bahreynli muhaliflerin Bahreyn’e bir araştırma komisyonu gönderilmesi talebini reddetti.

Arap Birliği’nin Suriye’deki bunalımın çözümü için devreye girmesini, Bahreyn rejiminin Suudi askeri güçleriyle birlikte halka uyguladığı şiddetin önlenmesine model oluşturması umuduyla olumlu karşılayan siyasi gözlemciler, Arap Birliği’nin Bahreynli muhaliflerin ülkede gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin araştırılması için bir araştırma komisyonu gönderilmesi talebini reddederek açık bir ikiyüzlülük sergilediğini belirtti.

Lübnan’da yayımlanan el-İntikad gazetesi, Arap Birliği’nin Bahreynli muhaliflerin ülkede yaşanan insan hakları ihlallerinin araştırılması için bir komisyon görevlendirilmesi talebini reddettiğini bildirdi.

El-İntikad gazetesi, Amerika’nın baskısıyla Suriye’nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği’nin Bahreynli muhaliflerin bir araştırma komisyonu gönderilmesi talebini incelemeye bile değer bulmaksızın reddetmesinin birliğin riyakarlığını yansıttığını ifade etti.

El-Alem televizyonu, Taleplerini Arap Birliğine iletmek için Kahire’ye giden Bahreynli muhaliflerin taleplerin reddedilmesi üzerine Arap Birliği’nin Kahire’deki binası önünde oturma eylemi başlattıklarını; ancak binanın çevresinde bulunan bazı Suriyeli muhaliflerin saldırısına uğradıklarını bildirdi.

Saldırı üzerine Kahire’de yaşayan Bahreynli azınlığın da Arap Birliği binasının önüne gelerek muhaliflere destek verdikleri ve Arap Birliği’nin çifte standartlı tutumu aleyhine slogan attıkları bildirildi.

Öte yandan Arap Birliği’nin ABD ve müttefiklerinin baskısıyla Suriye’nin üyeliğini birliğin tüzüğüne aykırı bir şekilde askıya alınması, Suriye halkının tepkisine neden oldu.

Bugün sabah Şam, Halep, Lazkıye, Deyr ez-Zor, Tartus, Dera, Haseke, Suveyda ve Rakka illerinde sokaklara dökülen milyonlarca Suriyeli, Arap Birliği kararını protesto ederek Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’e destek verdi.