Kerkük’te durum ciddi, Irak ordusuyla peşmerge gerginliği zirvede

18 Kasım 2011

YDH- Amerikan askerlerinin çekildiği Kerkük askeri havaalanının Irak hava kuvvetlerinin kontrolüne geçmesinden sonra Kürt güvenlik güçleriyle Irak askerleri arasındaki gerginliğin tırmandığı bildirildi.

 

YDH- Amerikan askerlerinin çekildiği Kerkük askeri havaalanının Irak hava kuvvetlerinin kontrolüne geçmesinden sonra Kürt güvenlik güçleriyle Irak askerleri arasındaki gerginliğin tırmandığı bildirildi.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından Kerkük’e konuşlandırılan Irak askerleriyle kentteki “asayiş güçleri” adı verilen Kürdistan Bölgesel Yönetimine bağlı güçler arasında yükselen gerilim yoğun çabalar sonrasında yatıştırıldı.

Kerkük İl Meclisi Başkan Yardımcısı Ribvar Talabani, yerel polis güçleri ile Irak ordusu arasında yaşanan gerginlikle ilgili yaptığı açıklamada “Maalesef, Amerikan askerlerinin Kerkük askeri havaalanından çekilmesinden sonra buranın kontrolü yerel yetkililerle ve il meclisiyle görüşülmeden beklenmedik bir şekilde Irak ordusuna bırakıldı. Bu da Kerkük il meclisinin ve kentteki güvenlik yetkililerinin tepkisine neden oldu. Aslında Kerkük askeri havaalanın Irak ordusuna değil, yerel güçlere bırakılması gerekirdi” dedi.

Kerkük askeri havaalanının Irak ordusuna bırakılmasının kentteki siyasi durumun iyileşmesine yardımcı olmayacağını belirten Kerkük İl Meclisi Başkan Yardımcısı Ribvar Talabani, kentte çatışmaların ve huzursuzlukların artacağını savundu.

Kerkük’ten ulaşan haberlere göre yerel yetkililerin iki gün önce Kerkük askeri havaalanını sivil havaalanı haline getirme vaadinde bulunmalarına rağmen Irak ordusunun askeri havaalanının kontrolünü almak için hızlı hareket etmesi, Kerkük’ü yeni ve ciddi bir bunalımın eşiğine getirdi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanı Yardımcısı Enver Hacı Osman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Maalesef Irak ordusu Kerkük’te bir kez daha kargaşa ve huzursuzluğa sebep olmuş ve bu havaalanının kontrolünü alelacele eline geçirmiştir” dedi.

Irak ordusunun bu adımına karşı kendilerinin de peşmerge güçlerini alarm durumuna geçirdiğini belirten Hacı Osman, peşmergelerin Irak ordusunun konuşlanmasını önlemek için gereken her adımı atacağını söyledi.

Yaşanan gelişme üzerine Süleymaniye ve Erbil’den Kerkük’e peşmerge birlikleri sevkedildiğine dair haberleri yalanlayan Enver Hacı Osman, “Kerkük’e yeni peşmerge gücü gelmedi, yalnızca daha önce sınırda buluna iki peşmerge birliği polis ve asayiş güçlerine yardımcı olabilmek için kent civarında kamp kurdu” dedi.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ise düzenlediği basın toplantısında yaptıkları görüşmeler sonunda Irak merkezi hükümetinin Irak ordusunun üç gün içerisinde Hürriyet askeri havaalanını terk etme sözü verdiğini söyledi.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Irak merkezi hükümetinin verdiği süre bitinceye kadar peşmerge güçlerinin Kerkük polisi ile birlikte alarm durumunda bekletileceğini söyledi.