Suud’dan Hizbullah aleyhine yeni fetva

08 Temmuz 2006

SAAF-Suudi Arabistan’ın önde gelen selefi alimlerinden Şeyh Sefer Havali, “Hizbullah’a

SAAF-Suudi Arabistan’ın önde gelen  selefi alimlerinden Şeyh Sefer Havali, “Hizbullah’a yardım etmek için dua etmenin ve İsrail’le savaşında Hizbullah’a herhangi bir destek vermenin haram olduğuna” dair fetva verdi.

 

Burathanews’un verdiği habere göre perşembe günü ikindi saatlerinde Suud’un güneyindeki el-Menas şehrinde yaptığı konuşmada “İsrail’e karşı Hizbullah’ın zafer elde etmesi için dua etmenin haram olduğunu” söyledi.

 

Suudi Arabistan’da gösteri düzenleyenlere de saldıran Şeyh Sefer Havali, “Şiilerin müşrik olduğunu” ifade etti.

 

Suud Selefilerinden Şeyh Ali b. Meşuf’un yönettiği “Ümmet’un İslam” adlı site de Şeyh Sefer Havali’nin bu fetvayı Nemas velayeti kadısı Şeyh Muhammed el-Mihna, birçok ileri gelen selefi alim ve ilim talebeleri önünde verdiğini ve söz konusu fetvanın orada bulunanlar tarafından kabul gördüğünü ifade etti.

 

Şeyh Sefer Havali’nin fetvası Vehabi hareketin günümüzdeki ikinci derecede önemli simalarından Şeyh Abdullah b. Cibrin’in fetvasından tam üç hafta sonra gelmesi dikkat çekti bulundu.

 

Cibrin’in fetvasına Mısır, Filistin, Cezayir, Suriye, Türkiye gibi ülkelerden tepkiler verilmiş; İhvan-ı Müslimin lideri Muhammed Mehdi Akif bu fetvayı şiddetle kınamıştı.

 

Öte yandan Şeyh Cibrin’in fetvası Sünni camia dışında Selefi camiada tartışmalara neden olmuş; Şeyh Nasır el-Amr gibi selefi alimler “Sünni Müslümanların ebedi düşmanı olması hasebiyle Hizbullah’a karşı olmanın farz olduğunu” ifade etmiş; bununla birlikte Suudi Arabistan’da “liberal İslamcı kanat” olarak bilinen davetçilerin önde gelenlerinden Şeyh Selman el-Avda ve Şeyh Abdulaziz el-Kassam gibi simalar bu fetvaları kınamıştı.

 

Şeyh Cibrin’i kınayan fetvalarda direnişe genel anlamda destek verilmiş; ancak Eymen Zevahir’nin ifadelerine benzer bir şekilde Hizbullah’ın adı zikredilmemişti. Şeyh Faysal El-Fevzan ise “sadece İsrail’e karşı Hizbullah’a yardım için dua edilebileceğini” söylemişti.

 

Şeyh Sefer b. Abdurrahman el-Havali el-Gamidi (1950 doğumlu) lisans öğrenimini Medine’deki “İslam Üniversitesi”nde; yüksek lisansını ve doktorasını ise Mekke’deki “Ümmül Kura Üniversitesinde” tamamladı. 1970’lerden itibaren yıldızı parlayan Şeyh Sefer, liberal İslamcı kanada karşı duran selefi “Sahve akımı”nın önde gelen simalarından biri olarak tanınıyor.(*)

 

(*) http://www.asharqalawsat.com/details.asp?section=4&article=305199&issue=9693