Anayasa Kerkük sorununu çözemeyecekse referandum yapılmalı

27 Aralık 2011

YDH- Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Irak anayasasının Kerkük meselesini çözememesi durumunda referanduma gidilmesi gerektiğini söyledi.

 

YDH- Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Irak anayasasının Kerkük meselesini çözememesi durumunda referanduma gidilmesi gerektiğini söyledi.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, merkezi hükümetin Kerkük meselesinin çözümü konusunda yeterli çabayı göstermediğini belirterek “zaman geçirmek, Kerkük sorununun çözümüne yardımcı olmamaktadır. Irak hükümeti, Kerkük sorununun en kısa sürede çözümü için adımlar atmalıdır” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında tutuklama kararı çıkarılması ile yaşanan siyasi gerginliğe değinen Barzani, “bu mesele akıl ve hikmetle çözülmelidir, aksi takdirde Şiilerle Sünniler arasında yaşanan gerilim Irak’ı da Kürdistan Bölgesini de etkileyecektir” dedi.

Haşimi meselesinin bir siyasi bir de hukuki yönü olduğunu ve bu iki yönün birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirten Barzani, Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile birlikte sorunun çözümü için çalıştıklarını söyledi.

Öte yandan Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani tarafından görevlendirilen bir heyet, dün Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim’le görüştü.

Başkanlığını Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin yaptığı heyetin Ammar el-Hekim ile Tarık Haşimi ve Salih Mutlak konusunda yaşanan siyasi gerilimi görüştükleri açıklandı.

Siyasi gözlemciler, Kürt liderlerin Irak iç politikasında yaşanan son siyasi gerginlikte hakem pozisyonu kazandığına dikkat çekerek Mesud Barzani’nin Kerkük konusundaki çıkışının zamanlamasına dikkat çekti.