İran’ın Irak’taki arabuluculuğuna yalanlama

28 Aralık 2011

YDH- İran’ın Irak’taki siyasi bunalımın çözümü için arabuluculuk yapmak üzere devreye girdiğine ilişkin haberler, Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından yalanlandı.

 

YDH- İran’ın Irak’taki siyasi bunalımın çözümü için arabuluculuk yapmak üzere devreye girdiğine ilişkin haberler, Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından yalanlandı.

Kurdpress haber ajansı, Kürdistan Bölgesel Yönetmi Başkanı Mesud Barzani’nin Basın Danışmanı Faysal Debbağ’ın İran’dan gelen heyetin Barzani ile Irak’taki siyasi bunalımın çözümüne dair görüşmeler yaptığına ilişkin haberleri yalanladığını duyurdu.

Londra’da yayımlanan Şarku’l- Evsat gazetesine demeç veren Faysal Debbağ, İran’dan gelen heyetin Irak’taki siyasi bunalımın çözümü konusunda Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşmelerde bulunduğunu reddetti.

Debbağ, “Son dönemde İran’dan hiçbir heyet Barzani ile görüşmedi; bu konuda yayımlanan haberler gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği Siyasi Bürosu da İran heyetinin Talabani ile görüştüğüne dair haberleri yalanlayarak “Son birkaç gün içerisinde İran’dan herhangi bir heyet Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile görüşmedi” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı ve İran’ın Irak’taki konsoloslukları ise konuyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Fransız haber ajansı, Salı günü Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’ye yakın bir kaynağın, “Iraklı siyasi gruplar, Irak’ta yaşanan siyasi bunalımla ve Tarık Haşimi meselesiyle ilgili olarak arabulucu olması için Tahran’la temas halindeler” dediğini duyurmuş, ardından da İran’dan bir heyetin Kürdistan Bölgesi’ne gelerek konuyla ilgili müzakereler yaptığına dair haberler yayımlanmıştı.