El-Irakiye bakanlarının çoğu kabineye döndü

06 Ocak 2012

YDH- Irak yargısının Tarık Haşimi hakkında tutuklama kararı vermesinden sonra hükümetten çekilen el-Irakiye İttifakı’na mensup bakanların çoğunun hükümete geri döndüğü bildirildi.

 

YDH- Irak yargısının Tarık Haşimi hakkında tutuklama kararı vermesinden sonra hükümetten çekilen el-Irakiye İttifakı’na mensup bakanların çoğunun hükümete geri döndüğü bildirildi.

Irak’ın en-Nahil haber ajansının bildirdiğine göre Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin kabineden ayrılan el-Irakiye bakanlarının yerine vekaleten atama yapacağının açıklanmasından sonra hükümetten ayrılan el-Irakiyeli bakanlar, kabineye geri dönmeye hazır olduklarını açıkladı.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Danışmanlarından Meryem er-Reis, el-Irakiye mensubu bakanların kabineye döndüğünü doğrulayarak yalnızca Maliye Bakanı Rafi el-İsavi’nin kabineye dönmemekte ısrar ettiğini açıkladı.

Meryem er-Reis, Eğitim Bakanının, Sanayi Bakanının ve illerden sorumlu Devlet bakanının el-Irakiye içindeki bazı kesimlerin yoğun baskısına rağmen kabineye dönmeye hazır olduklarını açıkladıklarını ve bu bakanların çok yakında görevlerine başlayacağını söyledi.

Öte yandan yaşanan son siyasi bunalımın ardından el-Irakiye içindeki tartışmalardan dolayı parlamentodan ayrılan üç milletvekilinin meclise geri dönerek yeni bir grup kurma kararı aldığı bildirildi.

El-Irakiye milletvekillerinden Abdurrahman el-Luveyzi, mecliste bir basın toplantısı düzenleyerek “Ben, Ahmed el-Cuburi ve Cuma İbrahim Hıdır ile birlikte el-Irakiye çerçevesinde yeni bir ulusalcı grup kurma kararı aldık” dedi ve yeni grup kurmalarının sebebinin bazı el-Irakiye liderlerinin ittifakın kuruluşunda hazırlanan ulusal programdan sapması olduğunu söyledi.

Daha önce de Irak basınında el-Irakiye İttifakına mensup 12 kişinin, ittifakın daha önce hazırlanan ulusal programının uygulanmaması, el-Irakiye liderlerinin yabancı ülkelerden büyük miktarlarda paralar alarak yeni federal bölgeler kurmaya çalışması ve ittifakın diğer üyelerini dışlaması gibi gerekçelerle el-Irakiye’den ayrılmayı düşündükleri bildirilmişti.

Sumeriyenews ise Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hudayr el-Huzai’nin dün Başbakan Nuri el-Maliki ile Meclis Başkanı Usame Nuceyfi’nin yaşanan siyasi bunalımın sona erdirilmesi için ortak bir komisyon kurulması ve tüm siyasi grupların katılacağı bir ulusal konferans düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardığını açıkladığını bildirdi.