Sadr: Irak’ın ABD elçiliği de ABD’nin Irak elçiliği kadar olmalıdır

06 Ocak 2012

YDH- Irak’ın etkili siyasi liderlerinden Mukteda Sadr, Washington’daki Irak büyükelçiliğinin ABD’nin Bağdat büyükelçiliği ile aynı kapsam ve büyüklükte olması gerektiğini söyledi.

 

YDH- Irak’ın etkili siyasi liderlerinden Mukteda Sadr, Washington’daki Irak büyükelçiliğinin ABD’nin Bağdat büyükelçiliği ile aynı kapsam ve büyüklükte olması gerektiğini söyledi.

Mısır’ın Şarku’l- Evsat haber ajansının bildirdiğine göre Irak’ın etkili siyasi liderlerinden Mukteda Sadr, Irak’ın Washington’daki büyükelçiliğinin hem personel hem de genişlik bakımından Amerika’nın Bağdat’taki büyükelçiliği kadar olması gerektiğini söyledi.

Mukteda Sadr, daha önce yaptığı bir açıklamada da Amerika’nın askerlerini çektiği 2011 yılından sonra Irak’ta 15 bin kişilik bir elçilik personeli bulundurmasının işgalin başka bir şekilde devam ettirildiği anlamına geldiğini ve buna karşı çıkılması gerektiğini söylemişti.

Amerika’nın Irak’taki büyükelçiliğinde 15 bin kişilik personel bulundurmasına yönelik tepkiler Mukteda Sadr ile sınırlı değil, Irak İslami Yüksek Konseyi Üyesi Sadruddin Kabanci, Amerika’nın Irak’taki büyükelçilik personelinin sayısının fazlalığı konusunda hükümete uyarıda bulunarak buna karşı çıkılması gerektiğini söyledi.

Sadruddin Kabanci, “Iraklılar, ABD’nin Bağdat büyükelçiliğinde 15 bin personel bulundurmasını kabul etmiyorlar. Bu kadar çok personel siyasi ve diplomatik açıdan dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez” dedi.

Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi 12 Aralık’ta yaptığı bir konuşmada Amerika’nın askerlerini çektikten sonra Irak’taki büyükelçiliğinde 15 bin personel bulundurmasının mantıksız olduğunu belirtmiş ve hükümetten açıklama istemişti.

Sadr Hareketi de 7 Aralık’ta yayımladığı bir bildiride Amerika’nın Irak’taki büyükelçilik personelinin sayısının Irak’ın Washington büyükelçiliğindeki personel sayısından fazla olması durumunda hareketin askeri kanadının ABD’nin Bağdat büyükelçiliğini hedef alacağını açıklamıştı.