Tarık Haşimi Kerkük’te yargılanacak

09 Ocak 2012

YDH- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, hakkında tutuklama kararı çıkarılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin Kerkük’te yargılanacağını açıkladı.

 

YDH- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, hakkında tutuklama kararı çıkarılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin Kerkük’te yargılanacağını açıkladı.

El-Arabiya televizyonuna demeç veren Talabani, “Tarık Haşimi, hala benim yardımcımdır ve görevden alınmamıştır. Çünkü yasalara göre sanık hakkındaki suçlamalar ispat edilmedikçe masumdur. Meslektaşlarımla Haşimi’nin yargı sürecinin Kerkük’te yapılması konusunda anlaşmaya vardık. Haşimi de Kerkük’te yargı yetkililerine teslim olmayı kabul ediyor” dedi.

Tüm siyasi parti ve grupların bir araya gelmesi durumunda yaşanan siyasi bunalımın üstesinden gelebileceklerini belirten Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, son yaşanan güvenlik sorunlarıyla ilgili olarak da “El-Kaide ve İzzet İbrahim ed-Duri liderliğindeki Baas partisi kalıntıları hala faaliyetlerini sürdürüyor; ancak bunlar güvenlik güçleri tarafından takip ediliyor” dedi.

Irak’ta bir taifecilik savaşı olduğu iddialarını reddeden Talabani, “Bazılarının bu yöndeki çalışmalarına ve kışkırtmalarına rağmen Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasındaki görüş ayrılıkları bir taifecilik savaşına dönüşmemiştir” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkiye ve İran gibi bölge ülkelerinin de ABD, Avrupa ve Çin gibi uluslar arası güçlerin de Irak'ta bir ulusal konferans düzenlenmesini desteklediğini belirterek önemli olan şeyin konferansın düzenlenmesi değil, başarılı olması olduğunu söyledi.