İsrail'in yeni savaş komutanı Moshe Kaplinski

08 Eylul 2006

SAAF-Hizbullah’la yapılan savaşa komuta eden İsrail Kuzey Birlikleri Komutanı’nın yaşanan

SAAF-Hizbullah’la yapılan savaşa komuta eden İsrail Kuzey Birlikleri Komutanı’nın yaşanan başarısızlıktan dolayı görevinden alındığı bildirildi.

 

Fransız Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre İsrail Genel Kurmay Başkanı Dan Halutz, Lübnan’daki savaş sona erinceye kadar, yardımcısı General Moshe Kaplinski’yi (resimde Org. İlker Başbuğ'la birlikte), İsrail’in kuzeydeki hava, deniz ve kara kuvvetlerinin operasyonlarına komutan olarak atadı.

 

Hizbullah’la savaşın başladığı günden beri İsrail kuzey birliklerinin komutanlığını yapan Udi Adam’ın görevinden alınarak yerine Genelkurmay Başkanı yardımcısının getirilmesi, İsrail ordusunun Hizbullah füzelerini önlemede ve kara birliklerinin öngörülen hedefi gerçekleştirmesinde başarısız kalmasıyla açıklanıyor.

 

Bu değişikliğin, İsrail Güvenlik Kabinesi’nin diplomatik alanda başarısızlık yaşanması durumunda Hizbullah’a yönelik kara harekatını genişletme kararı almasının hemen öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekici bulundu.

 

İsrail içinde Hizbullah füzelerini engelleyememekle suçlanan ordu, Lübnan’daki her aracı hedef alacaklarını açıklamıştı.

 

İsrail’in bu açıklamasından sonra ambulanslar da dahil olmak üzere insani yardım taşıyan tüm araçların İsrail savaş uçakları tarafından hedef alındığı bildiriliyor.