Libya: Kaddafi yanlıları el-Kaide’yi silahlandırabilir

30 Ocak 2012

YDH- Libya Başbakanı Abdurrahim el-Kib, Kaddafi yanlılarının silahsızlandırılmaması durumunda bu silahların el-Kaide’ye ulaştırılabileceğini söyledi.

 

YDH- Libya Başbakanı Abdurrahim el-Kib, Kaddafi yanlılarının silahsızlandırılmaması durumunda bu silahların el-Kaide’ye ulaştırılabileceğini söyledi.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Arap Birliği’nin Addis Ababa’daki toplantısında konuşan Libya Başbakanı Abdurrahim el-Kib, Kaddafi yanlılarının sahip olduğu silahların yarattığı sorunun çözülmemesi durumunda bu silahların el-Kaide örgütüne ulaştırılabileceğini söyledi.

 Libya Başbakanı Abdurrahim el-Kib, bölgesel bir güvenlik konferansı düzenlenmesini teklif ederek devrik diktatör Muammer Kaddafi yanlılarının elindeki silahların yarattığı sorunun çözülmesini istedi.

Libya’nın devrik diktatörü Muammer Kaddafi de isyan sırasında rejim değişikliği olması durumunda Libya’nın ek-Kaide’nin kontrolüne geçeceğini öne sürüyordu.

Kaddafi rejiminin devrilmiş olmasında rağmen Kaddafi yanlısı silahlı grupların var olmaya devam ettiğini belirten Libya Başbakanı el-Kib, “Kaddafi yanlısı silahlı grupların kalıntıları yurt dışına kaçtılar. Bunların serbestçe faaliyet göstermesinden dolayı bizim için büyük bir tehlike söz konusudur. Bu mesele sadece bizim için değil, komşularımız ve ortaklarımız için de tehlikedir” dedi.

Abdurrahim el-Kib, komşu ülkelerin savunma ve iç işleri bakanlarının katılacağı bir bölgesel güvenlik konferansı düzenlenmesini istediklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler tarafından Perşembe günü yayımlanan bir raporda bölgede etkin silahlı grupların Libya iç savaşından yararlanarak bu ülkedeki büyük silah depolarına ulaşmış olabileceği bildirilmişti.