Suriye’ye yönelik Arap Batı taslağı değiştirildi

02 Şubat 2012

YDH- Arap ve Batı ülkelerinin BM Güvenlik Konseyi’ne sundukları Suriye’ye yönelik karar taslağının bazı bölümlerinin değiştirildiği bildirildi.

 

YDH- Arap ve Batı ülkelerinin BM Güvenlik Konseyi’ne sundukları Suriye’ye yönelik karar taslağının bazı bölümlerinin değiştirildiği bildirildi.

El-Arabiya televizyonunun haberine göre Arap ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından hazırlanarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan Suriye karşıtı karar taslağının bazı maddeleri, Rusya ve Çin’in tutumunun değiştirmesini sağlamak amacıyla değiştirildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde üzerinde değişiklikler yapılan karar taslağının cuma günü oylanacağı bildirildi.

Taslakta yapılan en önemli değişikliğin Suriye’ye silah satımının yasaklanmasını öngören ifadelerin metinden çıkarılması, Suriye’deki sorunun yabancı bir askeri müdahale olmaksızın barışçı yollarla çözümlenmesi ve Suriye hükümetiyle muhaliflerin Arap Birliği ile istişare edilerek Moskova’da diyalog başlatması gerektiğinin vurgulanması oldu.

Değiştirilen taslak metnine Suriye’nin reformlar yapması gerektiğine dair bir maddenin eklendiği ve bu maddede reformlar konusunda bir ilerleme sağlanmamasından üzüntü duyulduğunun ifade edildiği açıklandı.

Rusya, Çin ve Hindistan, Arap Batı karar taslağı diye adlandırılan taslağın önceki haline karşı çıkmış ve taslaktan Suriye’ye yönelik askeri müdahaleye işaret eden her türlü maddenin taslaktan çıkarılmasını istemişti.

Moskova ayrıca Suriye’ye yönelik ekonomik cezalandırmaya da karşı olduğunu açıklamıştı.