Libya’da yaptığımızı Suriye’de yapmayacağız

23 Şubat 2012

YDH- Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libya’da başvurulan seçeneğin Suriye’de tekrarlanmasının söz konusu olmadığını söyledi.

 

YDH- Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libya’da başvurulan seçeneğin Suriye’de tekrarlanmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Cuma günü Tunus’ta yapılacak toplantı öncesinde Londra’da yayımlanan el-Hayat gazetesine demeç veren Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye’ye yönelik bir askeri müdahalenin söz konusu olmadığını belirterek “Suriye’ye askeri müdahale istenen bir seçenek değil, biz, Libya’dakine benzer bir konumda bulunmayacağız” dedi.

“Suriye’ye yönelik bir askeri müdahale, şu an başlamış olan iç savaşın daha da şiddetlenmesine sebep olur” diyen Juppe, Cuma günü Tunus’ta yapılacak olan toplantıda Arap Birliği planı doğrultusunda Suriye’de çatışmaların yaşandığı bölgelere insani yardım ulaştırılması konusunun ele alınacağını söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Tunus’ta yapılacak olan toplantıda ayrıca Suriye içindeki ve dışındaki muhalif gruplar arasında birlikteliğin sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Tunus toplantısında ABD, Katar, Türkiye ve Fransa tarafından İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi adlı örgütün resmi olarak tanınmasının söz konusu olmadığını belirten Juppe, Ulusal Konsey’in de tanınma yönde bir talebinin bulunmadığını öne sürdü.

Amerika, Fransa, Suudi Arabistan, Katar, Türkiye gibi ülkelerin yer aldığı ve kendilerine “Suriye’nin Dostları” adını veren grubun Cuma günü Tunus’ta yapacağı toplantıya Rusya ve Çin katılmayacağını açıkladı.

Rusya, Tunus toplantısını Libya modelini Suriye’de tekrar etmeye çalışmak, Çin ise Suriye’de iç savaşı kışkırtmak yönünde atılmış bir adım olarak niteliyor.

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Libya konusunda kabul ettiği 1973 sayılı kararın, bu ülkedeki rejim değişikliğine destek vermeyi değil, sadece sivilleri korumayı öngördüğünü hatırlatarak Batılı ülkeleri ve “Libya devrimine 5 bin askerle destek verdiğini” açıklayan Katar’ı konseyin kararını çiğnemekle suçluyor.