Irak’ın Suriye için çözüm planının ayrıntıları açıklandı

04 Mart 2012

YDH- Mart sonunda Arap Birliği dönem başkanlığını devralacak olan Irak’ın Suriye’deki sorunun çözümü için hazırladığı planın ayrıntıları açıklandı.

 

YDH- Mart sonunda Arap Birliği dönem başkanlığını devralacak olan Irak’ın Suriye’deki sorunun çözümü için hazırladığı planın ayrıntıları açıklandı.

Irak’ta yayımlanan hükümet yanlısı es-Sabah gazetesinin haberine göre Iraklı üst düzey bir yetkili, Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı kaygı duyduklarını belirterek “Irak, Suriye’de barışçı bir değişimden yanadır ve bunun ulusal diyalogla gerçekleştirilmesi gerektiğine inanmaktadır” dedi.

Suriye’de şiddete dayalı bir değişimin tüm bölgeyi etkileyecek taifeci çatışmalara sebep olacağını belirten Iraklı yetkili, Bağdat’ın Suriye’yi ve bölgeyi askeri çözüm yollarından uzak tutacak ve Suriye’deki bunalımın barışçı yollarla çözümünü sağlayacak bir plan hazırladığını söyledi.

Hazırlanan planın Suriye’de siyasi değişimin ulusal diyalog aracılığıyla gerçekleştirilmesini öngördüğünü belirten Iraklı yetkili, “Hazırlanan plan öncelikle Suriye’deki tüm kesimlerin yer aldığı bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasını ve bu hükümetin de muhaliflerle diyalog kurmakla görevlendirilmesini öngörüyor” dedi.

Ulusal birlik hükümetinin kurulmasından ve muhaliflerle diyalog başlatılmasından sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Suriye’nin iç işlerine karışılmamasını öngören bir karar çıkarılacağını belirten Iraklı yetkili, hükümet ve muhalefet temsilcileri de silahlı çatışmaların durdurulması için girişimler başlatacağını ifade etti.

Iraklı yetkili, hazırlanan plan doğrultusunda Güvenlik Konseyi’nden uluslar arası ve bölgesel tüm taraflara Suriye’de çatışan taraflara silah gönderilmesini yasaklayan bir karar çıkarılacağını ardından da Suriye hükümeti ile muhaliflerin Arap Birliği ve BM gözetiminde Suriye içerisinde müzakerelere başlayacağını söyledi.

Hazırlanan plan çerçevesinde Suriye hükümetinden muhaliflerin parti kurmalarına izin vermesinin isteneceğini belirten Iraklı yetkili, daha sonra da BM gözetiminde serbest seçimler yapılacağını söyledi.

Irklı yetkili, hazırladıkları planı Tunus, Mısır, Lübnan, Cezayir ve Sudan gibi Arap ülkelerine ve Rusya’ya sunduklarını ve bu ülkelerin de Irak’ın hazırladığı bu planı olumlu karşıladığını söyledi.