Libya’nın doğusunda özerklik ilan edildi

06 Mart 2012

YDH- Libya’nın doğusundaki Bingazi kentinde kabile reisleri ve milis komutanları, bir bildiri yayımlayarak özerklik ilan etti.

 

YDH- Libya’nın doğusundaki Bingazi kentinde kabile reisleri ve milis komutanları, bir bildiri yayımlayarak özerklik ilan etti.

Associeted Press haber ajansının bildirdiğine göre Libya’nın doğusundaki kabile liderlerinden, milis komutanlarından ve politikacılardan oluşan binlerce kişi bugün Bingazi kentinde bir bildiri yayımlayarak yarı özerklik ilan ettiklerini açıkladı.

Mustafa Abdulcelil liderliğindeki Libya Ulusal Geçiş Konseyi, ülkenin doğusundan daha önce dile getirilen özerklik talebine karşı çıkmış ve bunun Libya’yı parçalanmaya götüreceğini belirtmişti.

Bingazi kentinde toplanan özerklik yanlıları, Bingazi’ye Kaddafi rejimi döneminde uygulanan dışlayıcı tutuma son verilmesini istediklerini belirterek Sirte kentinden Mısır sınırına kadar olan bölgeyi kapsayan doğu Libya’yı yönetecek konseyi belirledi.

Doğu Libya’yı yönetecek özerk yönetimin başkanlığına Kaddafi döneminde en uzun süre cezaevinde kalan Ahmed ez-Zubeyir’in getirildiği bildirildi.

Aynı zamanda Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin de üyesi olan Ahmed Zübeyir, Ulusal Geçiş Konseyi’ni Libya’nın uluslar arası ilişkilerini yürüten merci olarak tanıdıklarını açıkladı.

Libya’nın doğusunda özerklik ilan eden topluluk, 200 sandalyeli Libya parlamentosunda doğu bölgesine yalnızca 60 sandalye ayrılmasına tepki gösteriyor.

Libya seçimlerinin haziran ayında yapılması bekleniyor.