Sadr grubu: Kürdistan yönetimi bağımsız devlet gibi davranıyor

07 Mart 2012

YDH- Sadr grubu, Kürdistan Bölgesel yönetimini bağımsız bir devlet gibi hareket ederek Irak anayasasını çiğnemekle suçladı.

 

YDH- Sadr grubu, Kürdistan Bölgesel yönetimini bağımsız bir devlet gibi hareket ederek Irak anayasasını çiğnemekle suçladı.

El-Alem televizyonuna demeç veren Sadr grubunun Irak parlamentosundaki milletvekillerinden Cevad el-Hasnavi, Kürdistan Bölgesel Yönetimini Irak merkezi hükümetiyle ilişkilerinde bağımsız bir devlet gibi davranarak Irak anayasasını çiğnemekle suçladı.

Kürdistan İttifakı ile Irak Ulusal İttifakı arasında birçok sorunun bulunduğunu belirten Hasnavi, Kürdistan İttifakı’nın mevcut tutumunu sürdürmesi halinde iki taraf arasındaki ilişkilerin bunalımlı bir hale dönüşeceği uyarısında bulundu.

Irak merkezi hükümetiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ihtilaflı konuları “patlamaya hazır birer mayın” olarak niteleyen Sadr Grubu milletvekili Cevad Hasnavi, Kürdistan yönetiminin yabancı şirketlerle petrol anlaşmaları yapmasını ve Irak yargısının hakkında tutuklama kararı çıkardığı Tarık Haşimi’yi barındırmasını iki taraf arasındaki önemli sorunlara örnek olarak zikretti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’yi teslim etmemesini Irak anayasasını çiğnemek olarak niteleyen Hasnavi, hiç kimsenin anayasa karşısında kendi tercihine göre davranamayacağını söyledi.

Cevad Hasnavi, “Federal sistem, ulusal yükümlülükleri çiğnemek anlamına mı geliyor? Kürdistan Bölgesinin anayasaya uymadığı dikkate alındığında yabancı bir tehdit olması durumunda Irak ordusu da kuzey Irak’ı savunmakla görevli olmayacak mıdır?” dedi.