El Hekim: Kürlerin Irak’tan ayrılması kalbin bedenden ayrılması olur

19 Mart 2012

YDH- Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’tan ayrılmaması gerektiğini belirtti.

 

YDH- Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’tan ayrılmaması gerektiğini belirtti.

Sumeriyenews’in haberine göre Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim, Kürdistan’ın Irak’tan ayrılmasının kalbin bedenden ayrılması gibi olduğunu belirterek “Kürdistan Bölgesi Irak’ın kalbidir; Irak, kalpsiz yaşayamaz” dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin bu nevruzda Kürtler için müjdeli bir haber vereceğini açıklaması üzerine Irak basınında bu “müjdeli haberin” bağımsızlık ilanı olduğu yönünde haberler yayımlanıyor.

Sumeriyenews’e açıklamada bulunan kaynaklar, Güney Sudan’ın ayrılmasının Kürtlerdeki bağımsızlık duygusunu tahrik ettiğini belirterek Kürdistan Bölgesinde kendi kaderini tayin ve bağımsız devlet ifadelerinin yoğun bir şekilde gündeme geldiğine dikkat çekiyor.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, 11 Aralık 2010’da düzenlenen Kürdistan Demokrat Partisi’nin 13. Kongresinde yaptığı konuşmada Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkının gündeme getirilmesi gerektiğini belirtmişti.

Enerji anlaşmaları ve aralarında Kerkük’ün de bulunduğu “tartışmalı bölgelerin” statüsünün belirlenmesi konuları, Irak merkezi hükümetiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki en önemli anlaşmazlık noktaları olarak dikkat çekiyor.