YDH- Avustralya’nın, ABD'nin Kızıldeniz'deki "deniz operasyonlarına" katılmak üzere savaş gemisi gönderme talebini reddettiği bildirildi.
Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, Avustralya'nın stratejik odak noktasının Hint-Pasifik bölgesi olduğunu söyledi.
ABD bu hafta başı, “Kızıldeniz'i güzergah olarak kullanan ticari gemileri Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarına karşı korumak için” uluslararası bir koalisyon kurulduğunu duyurmuştu.
ABD'nin yanı sıra İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya’nın bu koalisyonda yer alacağı açıklanmıştı.
Ancak New York Times gazetesi önceki gün yayınladığı bir haberde, Kızıldeniz'in birçok Arap ülkesi için stratejik önemine rağmen, Bahreyn dışında hiçbir Amerikan müttefikinin Yemen’e karşı kurulan koalisyona katılmaya yanaşmadığını bildirmişti.
Aynı zamanda başbakan yardımcısı da olan Avustralya savunma bakanı da bugün Sky News'e verdiği demeçte, ülkesinin Orta Doğu'ya gemi veya uçak göndermeyeceğini söyledi. Richard Marles, bunun yerine, ABD liderliğindeki donanmada bulunan asker sayısını yaklaşık üç katına çıkaracağını bildirdi.
Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles şunu vurguladı: “Stratejik odağımız bölgemizdir.”
Uzmanlar, ABD'nin talebinin, ülkenin en yakın savunma ortağı olan Avustralya tarafından reddedilmesini önemli buluyorlar. Çünkü iki ülke arasındaki ilişki, Avustralya Kraliyet Donanması’nın nükleer enerjili denizaltılar edinmesini amaçlayan ‘AUKUS’ Güvenlik Ortaklığı Anlaşması’yla 2021'de üst seviyeye çıkmıştı.
Yemen Silahlı Kuvvetleri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşılık olarak, Kızıldeniz'deki Bab el-Mendeb Boğazı'nı geçmeye çalışan İsrail gemilerine operasyonlar düzenlemeye başlamıştı.
Bunun yanı sıra, işgal altındaki Filistin topraklarına da saldırılar düzenleyen Yemen ordusu özellikle de Eylat limanını insansız hava araçları ve füzelerle hedef almıştı.
“Gazze'ye yönelik saldırılar ve Filistin halkına karşı işlenen suçlar durduruluncaya kadar İsrail'in gemilerine ve çıkarlarına yönelik askeri operasyonlara devam edecekleri” uyarısında bulunan Sana hükümeti, Filistinlilerin ihtiyaç duyduğu gıda ve ilaç malzemelerinin ithal edilmesinin gerekliliğini de vurgulamıştı.
Yetkililer, dünyadaki uluslararası ticaretin yüzde 40'ının, Arap Yarımadası'nın en güneybatısında yer alan Yemen ile Afrika kıtası arasında olan Bab el-Mendeb Boğazı üzerinden gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, buradaki gelişmelerin önemini vurguluyor.
Çarşamba günü Bloomberg sitesinde yer alan bir haberde de koalisyonun yanı sıra, ABD ve müttefiklerinin, İsrail gemilerine yönelik operasyonları önlemek için Yemen ordusuna karşı olası hava saldırılarını değerlendirdiği bildirilmişti.
Yemen Ensarullah Hareketi'nin Lideri Abdulmelik el-Husi ise Kızıldeniz’deki operasyonları hakkında dünkü konuşmasında, Yemen’in herhangi bir saldırıya maruz kalması durumunda Amerika Birleşik Devletleri'ne ait savaş ve nakliye gemilerinin doğrudan vurulacağını belirtmişti.