Amerika, müttefiki olan Arap ülkelerini Yemen karşıtı yeni deniz koalisyonuna katılmaya ikna edemedi.
YDH- New York Times gazetesi Amerika’nın Yemen karşıtı yeni deniz koalisyonuna herhangi bir bölge müttefikini dahil edememesinin sebeplerini araştırdı.
Kızıldeniz'in birçok Arap ülkesi için stratejik önemine rağmen, Bahreyn dışında hiçbir Amerikan müttefiki Yemen’e karşı kurulan koalisyona katılmaya yanaşmadı. Amerika’nın Gazze’deki soykırıma verdiği güçlü desteğe dikkat çeken New York Times, bu durumun Amerika’nın Arap ortaklarında rahatsızlık yaratmış olabileceğini öne sürdü.
Gazeteye göre Gazze savaşından önce bile Yemen'le karmaşık bir ilişki içinde olan Suudi yönetimi kendisi için ciddi sonuçlar doğuracak yeni bir çatışmaya girmek istemiyor.
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan arasında gerçekleşen görüşmelerde farklı önceliklerin söz konusu edildiğine dikkat çeken gazete, Amerika’nın Yemen tehdidine karşı deniz güvenliği konusunda işbirliğinin gerekliliğine dikkat çektiği, Suudilerin ise Gazze'deki gelişmelere odaklandığını bildirdi.
Batılı rejimler ile Yemen arasındaki arabuluculuk çabalarıyla ön plana çıkan Umman’ın da Suudi Arabistan ile benzer görüşlere sahip olduğunu belirten New York Times’a göre Umman, Kızıldeniz'deki deniz güvenliği endişelerini gidermeden önce Gazze'de ateşkes sağlanmasının öncelikli olması gerektiğini ileri sürüyor.
İsrail’in Kan televizyonu yorumcularından Roi Kaiss, ABD'nin Yemen karşıtı ittifakına açıkça katılan tek Arap ülkesinin Bahreyn olduğunu belirterek Bahreyn’in ABD donanmasına ait beşinci filodan dolayı buna katıldığı bilgisini nakletti.
Kais'e göre Suudi Arabistan, Yemen'e yönelik savaşını tamamen sona erdirmek için bir anlaşma arayışında ancak bölgesel istikrarı bozmaya çalışan düşman taraflarla yaptığı işbirliği nedeniyle saldırıya uğramaktan korktuğu için de ittifaka katılmaktan kaçındı.
İsrailli yorumcuya göre Birleşik Arap Emirlikleri ise Yemen’e karşı ittifaka katılmayı düşünüyor; ancak bunu ABD'nin Sana'ya karşı önemli bir saldırıyı onaylaması şartına bağlıyor.
Amerika için utanç!
Muhafazakar görüşlü yayın organı National Review'in Genel Yayın Yönetmeni Rich Lowry, ise dünyadaki tek süper güç olan ABD'nin en önemli küresel ticaret yollarından birini koruyamadığını söyledi.
Biden yönetiminin Kızıldeniz’de aşağılandığını belirten Lowry, Yemen’den gelen operasyonların ardından gemi şirketlerinin Bab el-Mendeb'den uzak durduğunu ve bunun Yemen ordusu için önemli bir zafer anlamına geldiğini ifade etti.
“Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si ve Körfez'den gelen petrolün önemli bir kısmı Kızıldeniz'den geçiyor” diyerek, Kızıldeniz’in Doğu-Batı ticareti için kritik olduğunun altını çizen Lowry, ABD Donanması'nın bu yıkıcı ve ekonomik açıdan etkili eylemlere karşı koyamamasının, ulusal bir utanç kaynağı olması gerektiğini ifade etti.