Tony Blair, İsrail’in ‘ikna’ ekibinin başında

31 Aralık 2023

İsrail medyası, eski İngiltere Başbakanı’nın, Avrupa ülkelerini, Gazze'den gelen mültecileri kabul etmeye ikna etmekle görevli bir ekibin başına getirildiğini duyurdu.

YDH- İsrail Kanal-12 televizyonu bu akşam yayımladığı bir haberde, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, Avrupa ülkelerini, Gazze'den gelen mültecileri kabul etmeye ikna etmekle görevli bir ekipten sorumlu olacağını duyurdu.

Bu haber, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich 'in bugün, İsrail'in Gazzelileri Gazze Şeridi'nden ayrılmaya ‘teşvik’ etmesi gerektiği konusunda ısrar etmesiyle ortaya çıktı.

İsrail Ordu Radyosuna konuşan Smotrich, şunları söyledi: "Gazze sakinleri yoksulluk ve sıkıntı içinde yaşıyor ve onları göç etmeye ve bu bölgeyi terk etmeye teşvik etmeliyiz."

Bezalel Smotrich sözlerinin devamında şunları vurguladı: "Gazze'de 100 veya 200 bin Arap kalırsa gelecek hakkında konuşmak çok farklı olur."

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da geçtiğimiz hafta başında Likud Partisi’in toplantısında, ‘gönüllü’ olarak Gazze'den diğer ülkelere göç etmek isteyenler için bir alan yaratılmasının altını çizmişti.

Edinilen bilgiye göre, Netanyahu, görüşmede Gazzelileri mülteci olarak kabul edecek ülkelerin bulunmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra da Tahran’da düzenlenen Uluslararası Filistin Konferansı'nda yaptığı açıklamada, “Siyonist rejimin Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere saldırarak ve sağlık personellerini katlederek Gazze sakinleri göç etmeye zorlamaya çalıştığını” söylemişti.

Aynı konferansta söz alan eski Filistin Sağlık Bakanı Basem Naim de “Siyonist rejimin Gazze'deki korkunç cinayetlerinin asıl amacını bildiklerini” ve “bu tasfiye ve kitlesel katliamın gerçek amacının, Filistin'deki direnişi ortadan kaldırmaktan öte, Filistin halkını anavatanlarından kovmak olduğunu” vurgulamıştı.  Basem Naim, ancak tüm bunlara rağmen “Filistin halkının göçünün tekrarlanmayacağının” altını çizmişti.

İbranice yayın yapan Israel Hayom gazetesi, aralık ayının başında yayımlamış olduğu bir haberde İsrail ve ABD'nin Gazze halkını ekonomik teşvikler karşılığında dört ülkeye nakletmeyi planladığını yazmıştı. Habere göre söz konusu bu ülkeler; Türkiye, Mısır, Irak ve Yemen idi.

İran'dan yayın yapan ‘Tahavvülât-i Cihan-i İslam’ haber analiz sitesi de aralık ayı başlarında yayımladığı haberde, İsrail ordusunun bir harita yayınladığını ve bu haritayı Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinden Filistinli sivillerin tahliyesi hakkında bilgilendirmek için kullanılacağını duyurmuştu. Bu haritada Gazze Şeridi'nin farklı bölgeleri sayılarla daha küçük alanlara bölünmüş durumda gösteriliyordu.

Hamas, Filistin'in yetmiş yılı aşkın süredir devam eden işgaline, yaklaşık yirmi yıldır devam eden Gazze kuşatmasına ve binlerce Filistinlinin hapsedilip işkenceye maruz bırakılmasına bir yanıt olarak 7 Ekim'de Aksa Fırtınası Operasyonu'nu başlatmıştı.