İsrailli yetkili: ABD, askeri yardım sağlamayı ertelemeye başladı

16 Mart 2024

Amerikan medyasına açıklama yapan İsrailli bir yetkili, Washington rejiminin askeri yardımları ertelemeye başladığını açıkladı.

YDH- Amerikan televizyon kanalı ABC'nin üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD İsrail'e askeri yardım sağlamayı ertelemeye başladı.

İsrailli yetkili mühimmat eksikliği nedeniyle İsrail rejiminin Filistin ile olan çatışmada yenilgiye uğrayabileceğini söyledi.

Perşembe günü, ABD Senatosu'ndaki Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun görevden alınması gerektiğini söylemiş ve Netanyahu’yu sert sözlerle eleştirmişti.

Schumer’in Gazze Şeridi'ndeki operasyonun devam etmesi halinde İsrail'in haydut bir devlet haline geleceğine dair sözleri bir gün sonra Amerikan başkanı Joe Biden’dan da destek görmüştü.

ABC’ye açıklama yapan İsrailli yetkili, “İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlangıcında, Amerikan askeri yardım malzemeleri çok hızlı hareket ediyordu; ama şimdi bunların çok yavaş ilerlediğini görüyoruz ki bu da İsrail üzerinde bir baskı unsuru haline geldi... Bu, İsrail’in savaşı kaytmesine neden olabilir; çünkü kazanmak için mühimmat ve meşruiyete ihtiyacı var, oysa ikisi de tükenmeye başlıyor” dedi.

ABC'ye göre İsrail ordusunda 155 mm'lik top mermileri ve 120 mm'lik tank mermileri giderek azalıyor ve İsrail birliklerinin de son derece hassas yönlendirme sistemlerine ihtiyacı var.

ABC kanalının kaynağı, ABD'nin yardım teslimatlarındaki yavaşlamanın kesin nedenlerini bilmediğini ancak bunun sebebinin İsrail'in, ABD'nin Gazze'deki savaştan duyduğu memnuniyetsizlik ve İsrail tarafının bölgeye insani yardım ulaştırmak için çaba göstermemesi olabileceğini bildirdi. 

İsrailli yetkili, Avrupa devletlerinin İsrail'e silah satma konusundaki artan isteksizliği göz önüne alındığında, Amerikan yardımının ulaştırılmasındaki gecikmelerin özellikle rahatsız edici olduğunu belirtti.

Televizyon kanalına göre çok sayıda Amerikalı yetkili, ABD politikasında herhangi bir değişiklik veya İsrail'e önceden vaat edilen yardımın sağlanmasında kasıtlı bir gecikme görmediklerini söyledi. 

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, ABC'ye yaptığı açıklamada ABD'nin İsrail'i "meşru müdafaa ihtiyaçları" konusunda desteklemeye devam ettiğini ve yardım sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Daha önce Amerika’dan yayın yapan Axios sitesi, ABD'nin, İsrail'den, Mart ayı ortasına kadar, Gazze Şeridi'nde Amerikan silahları kullanıldığında uluslararası hukuka uygunluk ve insani yardıma erişim konusunda yazılı garantiler imzalamasını talep ettiğini bildirmişti.