Sahel egemenlik mücadelesi veriyor

15 Mayıs 2024

Sahel'de olaylar hızla ilerliyor, ancak modernleşme geleneksel uygulamalarla yumuşatılıyor. Dönüşüm kendi hızında yaklaşırken sabretmek lazım.

YDH- Dünyanın dört bir yanındaki halk hareketleri ve örgütlerinden gelen sesleri duyuran medya projesi Peoples Dispatch'te ''The Sahel seeks sovereignty'' başlığıyla yayınlanan makale, Nijer'deki özellikle madencilik sektöründeki Fransız sömürgeciliğine karşı direnişi, Sahel bölgesindeki köklü anti-emperyalist duvarı vurguluyor. Fransız tekelleri tarafından sürdürülen yapısal yolsuzluk ve hak mahrumiyeti karşısında halkın yaşadığı politik krizin altını çizen 2023 darbesi sırasındaki protestolar, bölgedeki güç dinamiklerinde önemli bir değişime yol açmıştı.

                                                                                          ***

“La France degage!” olarak bilinen Fransa'nın geri çekilmesi çağrısı, Fransız sömürgeciliğinin bölgedeki kalıcı mirasına bir yanıt olarak yıllardır Batı Afrika'da yankılanmaktadır. Ancak son zamanlarda bu çağrı daha önce görülmemiş bir ivme kazandı. Senegal'de 2018 yılında tabandan gelen hareketlerle başladı ve Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye'nin ülkesini yeni sömürgeci para sistemi CFA frangından kurtarma taahhüdüyle daha da güçlendi. Bu duygu Mali, Burkina Faso ve Nijer'de askeri darbelere verilen halk desteğinde yankı buldu ve 2021-2023 yılları arasında Fransız askeri güçlerinin bu ülkelerden çıkarılmasına yol açtı.

Mali, Burkina Faso ve Nijer'in ordu liderliğindeki hükümetleri, egemenliklerini Batılı tekellerden geri almak için önemli tedbirler aldı. Bu adımlar arasında madencilik yasalarının ve sözleşmelerinin gözden geçirilmesinin yanı sıra yabancı askeri varlığın sınır dışı edilmesi de yer alıyor. Ayrıca bölgesel işbirliği için yeni platformlar oluşturmaya çalıştılar. 16 Eylül 2023 tarihinde Burkina Faso, Mali ve Nijer hükümetleri Liptako-Gourma Şartı'nı imzalayarak bu konudaki kararlılıklarını pekiştirdiler. Bu tüzük, çıkarlarını korumayı amaçlayan karşılıklı bir savunma paktı olan Sahel Devletleri İttifakı'nı kurdu. Bu üçlü ortaklığın kurulması, Nijer'in Temmuz 2023'teki halk darbesinin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından maruz kaldığı askeri müdahale ve ekonomik yaptırım tehditlerine doğrudan bir yanıt niteliğindedir.

Bu savunma işbirliği anlaşmasına varıldıktan birkaç ay sonra üç ülke ECOWAS bölgesel bloğundan çekildi. Bazı siyasi yorumcular bu olayların - Fransız askeri güçlerinin bölgeden çıkarılmasıyla birlikte - bölgesel sosyal güvenlik, ekonomik kalkınma, siyasi istikrar ve bölgesel entegrasyon için “bela anlamına geldiğini” iddia ettiler. Sahel'i kasıp kavuran bu gelgit dalgasının arkasında ne var ve bölge için ne anlama geliyor?

Fransız sömürgeciliğinin mirası

Anti-emperyalist duygular Sahel'de yıllardır mayalanıyor. Bölgedeki direniş dalgasının simgesi olan Nijer örneğine bakacak olursak, Temmuz 2023 darbesi sırasında halk, yaygın, yapısal yolsuzluğu kolaylaştıran ve nüfusun geniş kesimlerini haklarından mahrum bırakan Fransız sömürge kalıntısına karşı sokaklara döküldü.

Bu yolsuzlukların çoğu, dünyanın en büyük yüksek dereceli uranyum yataklarından birini temsil eden Nijer'in madencilik sektöründe gerçekleşmiştir. Örneğin 2014 yılında, darbeden önce, dönemin Nijerya Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou, Fransız tekellerine doğrudan fayda sağlayan madencilik faaliyetleri üzerindeki vergileri düşürdü ve karşılığında dolaylı ödemeler aldı. Bu arada Nijer'deki Fransız ordusu, maden şirketlerinin ve Avrupa'ya göç etmek isteyenlerin jandarması olarak faaliyet gösterdi.

Uranyum endüstrisinde Nijer ve Fransa arasında sözde bir “ortak girişim” olan Société des Mines de l'Aïr (Somaïr), bölgede ve kıtada devam eden Fransız etkisinin bir başka örneğidir. Fransa Atom Enerjisi Komisyonu ve iki Fransız şirketi şirketin %85'ine sahipken, Nijer hükümeti sadece %15'ine sahiptir. Nijer nüfusunun yarısına yakını yoksulluk sınırının altında ve %90'ı elektriksiz yaşarken, 2013 itibariyle Nijer'den gelen uranyum Fransa'daki her üç ampulden birine güç sağlamaktadır. Nijer vatandaşlarının 2023 darbesinden kısa bir süre sonra başkent Niamey'deki Fransız elçiliğini ve askeri üssünü ele geçirmesi şaşırtıcı olmamalıdır. Fransa kısa süre sonra askerlerini geri çekti.

Egemenlik, güvenlik ve terörizm

16 Mart 2024 tarihinde Nijer hükümeti, bir ABD heyetinin ülkenin Rusya ve İran ile olan ortaklıklarına ilişkin endişelerini dile getirmek üzere yerel yetkililerle bir araya gelmesinden sadece iki gün sonra, ABD ile on yıl önce imzalanan askeri anlaşmayı iptal etti. Nijer hükümeti kamuoyuna yaptığı açıklamada “ABD heyetinin başkanının Nijer hükümeti ve halkına karşı misilleme tehdidi eşliğinde sergilediği küçümseyici tavrı şiddetle kınadığını” belirtti. Açıklamada ayrıca “Nijer, ABD heyetinin, Amerika Birleşik Devletleri'nin tek taraflı olarak tüm işbirliğini askıya almaya karar verdiği bir dönemde, egemen Nijer halkının ortaklarını ve terörle mücadelede kendilerine gerçekten yardımcı olabilecek ortaklık türlerini seçme hakkını reddetme niyetini esefle karşılamaktadır” denildi. Hükümet ayrıca ABD ile yapılan anlaşmanın iptal edilmesine gerekçe olarak şunları gösterdi: Nijeryalı vergi mükelleflerine getirdiği maliyet, iç operasyonlar ve ABD askeri üs faaliyetleri konusunda iletişim eksikliği, izinsiz uçak hareketleri ve sözde terörle mücadele çalışmalarının etkisizliği.

ABD, 2002 Pan-Sahel Girişimi ile başlayan ve 2007'de ABD Afrika Komutanlığı'nın (AFRICOM) kurulmasıyla devam eden süreçte Afrika kıtasındaki en büyük yabancı askeri varlığını oluşturmuş ve Sahel boyunca önemli bir ABD askeri üsleri ağı kurmuştur (bunlardan sadece Nijer'de dokuz, Mali'de iki ve Burkina Faso'da bir tane bulunmaktadır). 2007 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanı J. Peter Pham, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde AFRICOM'un stratejik hedefini şu şekilde tanımlamıştır:

AFRICOM'un temelde uluslar ötesi terörizme ve Çin'in Afrika'nın petrol, maden ve kerestesine olan iştahına karşı Afrika'da bir siper oluşturma girişimi olduğu yönündeki anti-emperyalist kaygıları hiçbir halkla ilişkiler çalışmasının tam olarak gidermesi olası değildir... AFRICOM'un önerilen yapısı, kuvvet konuşlandırması olmayan dört ya da beş nispeten küçük üsten oluşmakta olup, bunların ev sahibi ülke ve toplumlarda bile büyük ölçüde görünmez olacağı anlamına gelmektedir.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) Fransa ve ABD öncülüğünde Libya'ya karşı başlattığı savaşın ardından Sahel bölgesi, birçoğu yeni ortaya çıkan cihatçı silahlı faaliyetler, korsanlık ve kaçakçılık biçimlerinden kaynaklanan çatışmalara gömülmüştür. Fransa ve ABD bu çatışmaları bölgedeki askeri müdahalelerini arttırmak için bir bahane olarak kullandılar. Fransa 2014 yılında G5 Sahel'i (Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya ve Nijer'i içeren bir askeri düzenleme) kurdu ve Gao (Mali), N'Djamena (Çad), Niamey (Nijer) ve Ouagadougou'da (Burkina Faso) askeri üslerini genişletti veya yeni askeri üsler açtı. ABD, 2019 yılında Agadez (Nijer) dışındaki 201 numaralı Hava Üssü'nden Sahel ve Sahra Çölü boyunca drone saldırıları ve havadan gözetleme yapmaya başladı - bu, ABD Hava Kuvvetleri tarihindeki en büyük inşaat çalışmasıdır.

Küresel Terörizm Endeksi, Sahel bölgesinin 2023 yılında terörizmden en çok etkilenen bölge olduğunu, terörizmle bağlantılı tüm ölümlerin neredeyse yarısını ve dünya çapındaki terör olaylarının %26'sını oluşturduğunu ortaya koymuştur. Burkina Faso, Mali ve Nijer'in her biri terörden en çok etkilenen ilk on ülke arasında yer aldı ve bu durum genellikle ordu liderliğindeki yeni hükümetlerin başarısızlığını iddia etmek için kullanıldı. Ancak bu gerçek 2021-2023 darbelerinden önceye dayanıyor ve bunun yerine ABD ve Fransa'nın askeri müdahalesinin etkisine işaret ediyor. Burkina Faso, Mali ve Nijer, 2011 (NATO'nun Libya'ya savaş açtığı yıl) ile 2021 (Mali'deki son Sahelya darbeleri dalgasının ilkinin gerçekleştiği yıl) arasında, terörden en çok etkilenen ülkeler endeksinde sırasıyla 114, 40 ve 50. sıralardan 4, 7 ve 8. sıralara yükselmiştir. ABD ve Fransa'nın “terörizme karşı savaşının” bölgede güvenliği arttırmak için çok az şey yaptığı ve aslında tam tersi bir etki yarattığı açıktır.

Yeni ortaklar ve yollar aranıyor

Sahel halkı, diğer ülkelerle artan güvenlik işbirliği anlaşmalarında da görüldüğü üzere, yalnızca Batı'nın askeri stratejilerinden değil, aynı zamanda çok az sosyal gelişme sağlayan Batı ekonomi politikalarından da hayal kırıklığına uğramıştır. Bölgenin bol enerji kaynaklarına rağmen (Nijer'in yukarıda bahsedilen uranyum rezervleri dahil), Sahel dünyanın en düşük enerji üretim ve erişim seviyelerinden bazılarına sahiptir ve nüfusun en az %51'i elektriğe erişememektedir.

Sahel Devletleri İttifakı bir savunma paktı olarak başlamış olsa da, siyasi özerklik ve ekonomik kalkınma temel odak noktalarıdır. Örneğin, ortak enerji projeleri yürütmek ve bölgesel sivil nükleer enerji girişimleri kurma olasılığını araştırmak da buna dahildir. Burkina Faso, devlete ait bir Rus şirketi olan Rosatom ile yeni enerji santralleri inşa etmek üzere anlaşmalar imzalarken Mali, Mali Radyasyondan Korunma Ajansı tarafından denetlenen Ulusal Nükleer Program aracılığıyla atom enerjisi uygulamasını ilerletiyor.

Nihayetinde Sahel Devletleri İttifakı, Nijer, Burkina Faso ve Mali halklarının desteklemek için sokaklara döküldüğü bir gündem olan egemenlik ve kendi kaderini tayin hakkı taleplerini destekleme girişimini temsil etmektedir.

Sahel'deki olaylar hızla gelişiyor, ancak Malili romancı Aïcha Fofana'nın 2006'da La fourmilière (“Karınca Yuvası”) adlı kitabında yazdığı gibi, modernleşme eski yöntemlerin katılığı ve bilgeliği ile yumuşatılıyor. La fourmilière'deki griot, toplumu dönüştürme konusunda pek çok fikri olan genç bir adama “Biz her zaman cömert olduk” diyor. Sabredelim, değişim yaklaşıyor ama kendi hızında yaklaşıyor.

Çeviri: YDH