YDH- The Cradle'ın 9 Ağustos'ta The Economic Times'dan aktardığı habere göre, Danimarkalı denizcilik devi AP Moller-Maersk, 2024 yılının ikinci çeyreği için karlarında yüzde 45'lik şaşırtıcı bir düşüş bildirdi.
Bu gerileme, Yemen'in Kızıldeniz'e uyguladığı ablukadan kaynaklanan, küresel tedarik zincirlerinde süregelen aksaklıklara bağlanıyor.
Kasım ayından bu yana Yemen deniz kuvvetleri Kızıldeniz'de İsrail çıkarlarıyla bağlantılı gemileri hedef alan operasyonlarını yoğunlaştırdı.
Buna karşılık olarak ABD ve İngiltere bu gemileri korumak üzere donanma gemileri gönderdi.
Yemen'in eylemleri Gazze'deki durumu protesto ederek İsrail'e abluka uygulamayı amaçlıyor.
Bu kriz Maersk'in operasyonel maliyetlerinin artmasına neden oldu ve Maersk, nakliye rotalarını ayarladığı için kârının 1 milyar 487 milyon dolardan 833 milyon dolara düştüğünü bildirdi.
CEO Vincent Clerc şirketin performansıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Bu çeyrekte elde ettiğimiz sonuçlar tüm iş kollarımızdaki performansın doğru yönde ilerlediğini teyit ediyor. Pazar talebi güçlü seyretti ve hepimizin gördüğü gibi, Kızıldeniz'deki durum devam ediyor ve bu da küresel tedarik zincirleri üzerinde sürekli bir baskıya yol açıyor."
Kızıldeniz krizinin yarattığı zorluklara rağmen Maersk, belirli segmentlerdeki performansının ve filo yenileme ve sürdürülebilirlik alanındaki stratejik yatırımlarının, şirketin mevcut zorlukların üstesinden gelme ve gelecekteki büyüme için kendini konumlandırma çabalarını yansıttığını söylüyor.
Maersk, bu yılın başlarında Yemen saldırılarından korkarak Kızıldeniz'deki seferlerini askıya alan birkaç büyük denizcilik firmasından biri.
Şirket, Yemen deniz kuvvetlerinin 31 Aralık'ta Maersk'in Hangzhou gemisine saldırmasının ardından bir sonraki duyuruya kadar Afrika'nın Ümit Burnu çevresindeki tüm gemilerin rotasını değiştireceğini açıkladı.
Saldırının ardından ABD Donanmasına ait helikopterler üç Yemen gemisini batırmış ve gemide bulunanları öldürmüştü.