Yemen ablukası İsrail şirketlerini batırıyor

img
Yemen ablukası İsrail şirketlerini batırıyor YDH

Yemen’in İsrail rejimine uyguladığı abluka sebebiyle Strauss adlı bir İsrail şirketinin karında yüzde 78’lik düşüş yaşandığı bildirildi.




YDH- İsrail’in ekonomi gazetesi Globes’un haberine göre, İsrail rejiminin en büyük gıda şirketlerinden biri olan Strauss’un kârında çok büyük düşüş oldu.

Firmanın uğradığı zararın başta Yemen'in deniz ablukası olmak üzere savaşın yansımaları sonucunda ortaya çıkan yüksek nakliye maliyetleri olduğu ifade edildi.

Gazetenin haberine göre "dev gıda şirketi (Strauss) bu yılın ilk çeyreğinde net muhasebe kârında %78 oranında keskin bir düşüş yaşadı."

Haberde, yaşanan zararın Kızıldeniz'deki Yemen tehdidinden kaynaklandığı ifade edildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi: “Geçtiğimiz ilk çeyrekte toplam kâr oranı düştü, faaliyet giderleri ise yüzde 7 artarak 482 milyon şekel olarak gerçekleşti. Olağandışı giderlerin kaydedilmesi nedeniyle net kâr %78 oranında azaldı.”

Şirketin bu yılın başından bu yana ürünlerinin fiyatlarına çeşitli oranlarda zamlar yaptığının belirtildiği haberde, "Şirketin ürettiği zeytinyağının fiyatı yüzde 25, çikolata ve kakaonun fiyatı ise yüzde 10 arttı. Kahve yaklaşık %12 oranında daha pahalı hale geldi” denildi ve bu zamların "toplam idari kâr oranını iyileştirmek için" yapıldığı söylendi.

İsrail basını Yemen silahlı kuvvetlerinin İsrail’e uyguladığı deniz ablukası sebebiyle birçok büyük İsrail şirketinin kârlarında düşüş olduğunu bildirdi. 

Yemen ablukasının sonucu olarak Umm Raşraş (Eylat) Limanının kapanması sebebiyle Tabora adlı dev nakliye şirketinin hisselerinin de yüzde 50 azaldığı bildirildi. 

Geçtiğimiz hafta da İsrail nakliye şirketi ‘Zim’, konteynerlerin doğudan işgal altındaki Filistin limanlarına taşınmasının maliyetini %37'den fazla artırdığını duyurdu. Bu durumun önümüzdeki dönemde İsrail pazarında mal ve ürün fiyatlarında yeni artışlara yol açması bekleniyor.

 



Makaleler

Güncel