Haaretz: İsrail fırsatları kaçırdı

14 Ağustos 2024

Haaretz'deki makale, İsrail'in diplomatik gözlem yapmakta iyi olmadığını, bazı fırsatları kaçırdığı gibi mevcut fırsatları da kaçırmak üzere olduğunu vurguluyor.

YDH- Haaretz'deki makaleye göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ''en nefret ettiği duruma yaklaşıyor: bir karar vermek zorunda kalmak.''

Haaretz'e göre, Netanyahu bu kez, esir takası anlaşması yapmak ile siyasi ve diplomatik manevraları sürdürmek arasında bir seçim yapmalı.

Haaretz'in diplomasi muhabiri Aluf Benn, İsrail rejiminin Tahran'da Hamas siyasi büro başkanı İsmail Heniye'ye ve Beyrut'ta Hizbullah komutanı Fuad Şukur'a yaptığı terörist saldırılar sonrasında Gazze savaşının yeni bir aşamaya girdiğini belirtti.

Benn'e göre, ''Netanyahu ile ordu ve istihbarat başkanlarının bu suikastların savaşta dengeleri değiştireceğini mi düşündükleri, yoksa sadece operasyonel başarılar elde ederek bunalımdaki İsraillilerin ve yorgun ordunun moralini yükseltmeyi mi umdukları belli değil.''

Savaşın seyrini değiştiren ve uluslararası kınamalara yol açan suikatlar sonucunda ''İsraillilerin moralinin düzeldiğini'' söyleyen muhabir, bu kez ''Direniş'in teslim olmadığını tersine ciddi bir karşılık vermekle tehdit ettiği'' durumu ortaya çıkınca ''neşenin yerini endişenin aldığını'' söylüyor.

Aluf Benn diyor ki: 

''James Bond operasyonlarından duyulan sevincin yerini, Lübnan, İran, Yemen ve İsrail'i kuşatan ‘ateş çemberi'ndeki diğer müttefiklerden gelmesi beklenen füze yağmuru karşısında tüylerin diken diken olması ve endişenin artması aldı.''

İsrail'in başarısızlıklarına ilişkin bir soruşturma komisyonu kurulması gerekliliğini vurgulayan muhabir, komisyonun ayriyeten İsrail'in gözden kaçırdığı şeyleri de düşünmesi gerektiğini savunuyor.

İsrailli muhabir, İran Devrim Lideri Ali Hamenei'nin ''cephede müttefiklerin arkasına saklanarak Siyonist rejimin provokasyonlarını görmezden gelmek yerine neden doğrudan doğruya yanıt verme kararını aldığının'' komisyon tarafından gözetim ve inceleme altında tutulması gerektiğini belirtiyor. 

Aluf Benn, Nisan ayında İran Devrim Muhafızları'ndan bir subayın Şam'da öldürülmesine karşılık olarak İranlıların fırlattığı füze ve insansız hava araçlarından sonra bile ''İsrail'in, İran'ın politikasını anlamadığını'' söylüyor.

İsrail istihbaratının etkileyici taktik başarıları olduğunu vurgulayan Aluf Benn, rejimin istihbaratının 'Tahran'da kararın nasıl alındığına dair hiçbir fikri olmadığının Nisan'da ortaya çıktığını' ileri sürüyor.

Aluf Benn konu hakkında şunları yazıyor:

''İsrail'in yanlış adımlarından faydalanan tek kişi İran'ın Devrim Lideri Hamanei değil. ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu etkileyerek Gazze çatışmasını sona erdirmeye ve Filistin yanlılarının baskısını hafifletmeye çalışıyor.''

Aluf Benn'e göre, ''Biden yönetimi Hamanei ve Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah'a Gazze'de ateşkesi savunurken saldırıları tırmandırmamaları için baskı uyguluyor ve kendisini Filistin davasının destekçisi olarak konumlandırıyor.''

Haaretz'e göre, tam da bu sırada ABD bölgedeki askeri kaynaklarını arttırdı ve İsrail ile önemli bir silah anlaşmasını onayladı.

Biden'ın Netanyahu'ya mesajının, Gazze'den çekilme, üst düzey Filistinli rehineleri serbest bırakma ve Hamas lideri Yahya Sinvar'ın zafer ilan etmesine izin verme karşılığında Hayfa ve Tel Aviv'i korumak olduğunu sıralayan muhabir, İsrailli tutukları güvence altına almak ve İsrail ordusu için mali yardım almanın da bunların karşılığında Biden tarafından İsrail'e sağlanacağını ifade ediyor.

Haaretz'e göre, Netanyahu, rejimin istikrarını tehdit eden aşırı sağcı koalisyon ortaklarının baskısıyla karşı karşıyayken Savunma Bakanı Gallant ve askeri liderler kesin bir zafer elde etme konusundaki umutsuzluğu yansıtarak ateşkesi destekliyor.

Aluf Benn, elde ettiği sızıntılara göre, Gallant'ın yanı sıra, “anlaşmayı destekleyen” ordu ve istihbarat başkanlarının ateşkes için beklediğini söylüyor.

Her yeri vurma tehditleri savuran İsrail ordusunun ve İsrail'in, mutlak zafer diye bir şey olmadığını anladıklarını kaydeden Aluf Benn, ''İsrail'in, herhangi bir çatışmada İran ve Hizbullah'ı yenemeyeceğini Gallant ve askeri liderlerin de gayet iyi bildiğini'' vurguluyor. 

İsrail çatışma durumunda, ''ABD'nin yakın korumasına ve Sünni Arap ülkelerinin yardımına ihtiyaç duyacak'' diyen Benn, ''sizi koruyan her kim olursa olsun tazminat da bekler'' diye ekliyor.

Aluf Benn'e göre, ''Netanyahu İran'ın tepkisi geçene kadar oyalanmayı ve herkesin kendisine bağlı olduğu, kendisinin de onları birbirine düşürdüğü böl ve yönet oyununu sürdürmeyi tercih edecek''

Netanyahu ''eğer ateşkese razı olursa, aşırı sağcı gruplar ve askeri liderler arasındaki kırılgan güç dengesi hızla çözülebilir.''

Şu anda Netanyahu'nun farklı bir strateji sunabilecek net bir halefi olmadığını vurgulayan Aluf Benn, Netanyahu ancak bir anlaşma için Biden ve Hamanei ile işbirliği yapar, Ben-Gvir ve Smotrich'e istifa etmeleri için baskı yaparsa avantaj elde edebileceklerini söylüyor.

Aluf Benn'e göre ateşkes, Hamas'ı “hayatta ama zayıflamış” olarak göstermesine olanak tanıyarak İsrail'in Filistin Yönetimi'yle toprak konularında müzakere etmesini engelleyecektir.

Hamas'ın Gazze'yi yeniden inşa etmeye odaklanmasıyla, Netanyahu iktidarda kaldığı sürece çatışmaların yeniden başlama ihtimali azalacak ve bu da Netanyahu'ya güçlü bir teşvik sağlayacaktır.

İsrailli muhabir, ''ateşkesi onaylarsa Netanyahu'nun yüce hedefinin korunacağını'' söylüyor.

Netanyahu, Hamas'ın ateşkesle profilinin zedeleneceğini bildiğini vurgulayan Benn, İsrail'in, Filistin Yönetimi ile toprak paylaşımı müzakerelerini engelleyebilecek kadar güçlü olan Hamas'ın ateşkesi kabullenmesi durumunda ''canlı ama zayıflamış'' bir örgüt olarak hiçbir anlaşmayı engelleyemeyeceğini bunun da Netanyahu'ya cazip geldiğini kaydetti.