İsrail medyası: İsrail uçuruma gidiyor

01 Eylul 2024

Maariv'deki yazıda, Netanyahu yönetiminin İsrail'i tehlikeye atan ve daha büyük tehditlere sürükleyen seçimler yapmaya devam ettiği tartışılıyor.

YDH- El-Meyadin'e göre, İsrail Kanal 13'ün askeri analisti Alon Ben David, 70'li ve 80'li yılların popüler felaket filmlerinin hayranı olan İsraillilerin “gerçek hayat uyarlamasının aktörleri haline geldiklerini, ancak henüz bunun farkında olmadıklarını, izleyici olduklarını düşündüklerini” söyledi.

Ben David'e göre Netanyahu'nun Philadelphi ve Netzarim eksenlerinde kalma ısrarı, esir/rehine değişimi anlaşmasındaki tüm ilerlemeyi engelliyor, geniş çaplı bölgesel çatışmalara ve Gazze'de sonu gelmeyen bir savaşa yol açmaktadır.

Ben David yazısında şu ifadelere yer verdi:

 “Başbakan bu hafta tüm cephelerde savaşı sürdürmeyi tercih etti. Her zaman olduğu gibi, bu tercihinin bedelini ne kendisi ne de ailesinden herhangi biri ödeyecek. Bunun bedelini biz ödeyeceğiz.”

İsrail'in Maariv gazetesinde yayınlanan yazısında Ben David, İsrailli izleyicilerin sonu gelmeyen bir savaşta işgal askerlerinin öldürüldüğüne dair günlük haberleri dinlemeye devam ettiğini ancak sıradan bir yaşam sürdüğünü ve İsrail'in uçuruma düşüşünü izlediğini ancak bir araba kaza yaparken seyirci gibi davrandığını belirtirken İsrailli izleyicilerin telefonlarından başlarını kaldırıp İsrail'in gittiği yolu fark etmeleri ve yanlış yola saptığını onaylamaları gerektiğini söylüyor. 

Ben David yazısında şu ifadelere yer verdi:

''İki aydır T harfine benzeyen stratejik bir yolun kavşağına yaklaşıyoruz: Direksiyonu sağa kırmak bizi (kısmi de olsa) bir esir değişimi anlaşmasına, Gazze'ye yönelik kapsamlı savaşın sona ermesine, Kuzey'de ve tüm bölgede olası bir anlaşmaya götürür. Sola yönelmek ise İsrailli mahkumlardan vazgeçilmesine ve geniş çaplı bir bölgesel savaşa doğru kesin bir yola girilmesine neden olur. Bu arada Amerikalılar, yolculara sadece “hava cebi” oldukları ve her şeyin yoluna gireceği konusunda güvence veren uçuş görevlileri rolünü oynuyorlar, ancak pilot Netanyahu uçağı uçuruma doğru uçurma kararını çoktan verdi''