İsrail basınında yer alan haberler Netanyahu'nun genel agresif ve uzlaşmaya uzak tutumlarının müzakerelere engel olduğu ortak görüşüne katılıyor ve 6 mahkumun hayatını değil bir koridor üzerinde hakimiyeti tercih ettiğini ima ediyor.
YDH- Jerusalem Post'a (JP) göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun müzakerelerdeki engelleyici tutumlarının sonucu olarak altı tutuklunun daha ölmesi pahasına Philadelphi Koridoru'nun stratejik olarak kontrol altında tutulması doğru muydu sorusu gündeme geldi.
Uzmanlar, Netanyahu'nun olası bir esir/rehine takası karşısında bile bölgede kontrolü sürdürme kararının bu kişilerin trajik ölümlerinde rol oynadığını iddia ediyor.
Gazete, İsrail ordusu Baş Sözcüsü Daniel Hagari'nin 6 mahkumun ölümü sonrasında yaptığı konuşmanın muğlak olduğunu belirtirken ölümlerden sorumlu olanın Hamas olduğunu iddia etti.
Mayıs ayından bu yana Savunma Bakanı Yoav Gallant, Mossad Direktörü David Barnea ve üst düzey İsrail ordu yetkilileri, Başbakan Netanyahu'nun kalan 50 canlı tutukludan 18 ila 30'unun serbest bırakılması için müzakere etmesini savunuyor.
Toplamda Gazze Şeridi'nde 100'den fazla rehine bulunuyor ve birçoğunun öldüğü teyit edilmiş durumda.
JP'ye göre, Netanyahu'nun stratejilerini yeniden değerlendirmeye ihtiyacı var.
''Netanyahu Hamas'ın anlaşma yapmaya hazır olmadığını söylemişti ancak Gallant, Barnea ve İsrail ordusuna göre Netanyahu, Philadelphia Koridoru ve Netzarim Kuzey-Güney Gazze Koridoru'ndan tamamen çekilmeyi kabul etseydi Hamas muhtemelen anlaşmaya hazır olacaktı.''
Bu gerçeklere rağmen Netanyahu, İsrail'in anlaşmanın dinamikleri altında geri dönmesinin siyasi olarak imkansız imkansız olduğunu savundu.
Philadelphi ve Netzarim'de bir tür dayanak noktası tutmanın yanı sıra 18 yerine 30 canlı tutuklu ya da bunların arasında bir yer talep etti.
Şimdi, geçen haftaya kadar hayatta olan ve Gallant, Barnea ve İsrail ordusu tarafından desteklenen bir anlaşmayla serbest bırakılabilecek altı tutuklu daha öldü.
JP: Değer miydi?
İsrail şimdi Netanyahu'nun agresif müzakere taktiklerinin etkinliği konusunda kritik bir tartışmayla karşı karşıya.
Bazı yandaşlar özel olarak bu altı mahkumun kaybının Gazze savaşı sonrası daha net bir strateji için gerekli bir fedakarlık olduğunu savunsa da JP'ye göre, çok az siyasetçinin bu düşünceyi kamuoyu önünde dile getirmesi muhtemel.
Buna karşılık eleştirmenler, çok sayıda üst düzey savunma yetkilisi İsrail'in 45 gün sonra Gazze'ye yeniden girebileceğini ve gireceğini iddia ediyorsa, Netanyahu'nun uzlaşmaz yaklaşımının bu tutukluların kaderini önemli ölçüde etkilemiş olabileceğine işaret ediyor.
Bu tartışmalı konuda İsrailliler arasında hakim olan görüş belirsizliğini koruyor.