İsrailli bakandan Batı Şeria'daki Filistinlilere karşı 'savaş ilanı' çağrısı

02 Eylul 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın Batı Şeria'daki tehdidin Gazze'ye benzer şekilde ele alınması gerektiğini Maariv'de ilan etmesinden sonra rejim içinden art arda savaş talepleri geliyor.

YDH- Bu hafta başında İsrail ordusu Batı Şeria'da son on yılların en büyük askeri operasyonunu başlatarak Cenin, Tulkarim ve Tuba'yı işgal etmişti.

Batı Şeria'daki tırmanış, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in “terörizme” karşı bir “önleyici saldırı” başlatılması çağrısında bulunduğu sırada gerçekleşti.

The Cradle'ın Israel Hayom'a dayandırdığı haberine göre, İsrailli bir bakan rejime, işgal altındaki Batı Şeria şehirlerinde ve yerleşimlerinde savaş hali ilan etmesi çağrısında bulundu.

İsrail Yerleşim Bakanı Orit Strock Pazartesi günü Askeri Sekreter Roman Gofman ve Siyasi ve Güvenlik İşleri Güvenlik Kabinesi ile yaptığı toplantıda bu talebi yineledi.

Dini Siyonizm partisinden Strock, Gazze'deki Filistinlilerin yerlerinden edilmesini amaçlayan tartışmalı tedbirlerin önde gelen savunucularından biri oldu ve onların Yahudi yerleşimcilerle değiştirilmesini savundu.

Temmuz 2023'te, Gazze'deki mevcut çatışmanın patlak vermesinden önce, bölgeyi geri almak ve 2005 yılında dönemin Başbakanı Ariel Sharon'un Ayrılma planı kapsamında sökülen Gush Katif de dahil olmak üzere Yahudi yerleşimlerinin kurulmasını kolaylaştırmak için alenen askeri harekat çağrısında bulundu.

Strock, İsrail Kanal 7'ye verdiği demeçte, “Günün sonunda, ayrılma günahının tersine çevrileceğine inanıyorum, ne yazık ki Gazze Şeridi'ne geri dönüş çok sayıda can kaybına yol açacaktır” dedi. 

El-Cezire muhabiri Niba İbrahim, İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinden konuşarak ''Filistinliler, son yirmi yılın en büyük operasyonu olan bu askeri harekatın ana hedefinin yıkım olduğunu söylüyor.'' dedi.