İsrail medyası: ABD’li yetkililer Hizbullah’la savaşa sıcak bakıyor

17 Eylul 2024

ABD'li güvenlik yetkililerinin, “daha büyük bir savaş korkusuna” rağmen, İsrail’in kuzeyinde bir harekâtın gerekliliğine “ikna olmaya başladıkları” iddia edildi.

YDH- İsrail kanalı i24News’in İsrailli kaynaklara dayandırarak yayımladığı habere göre, ABD savunma teşkilatındaki birden fazla yetkili, Hizbullah ile “güvenlik denklemini çözmek” için kuzeyde daha geniş bir savaşın gerekli olduğuna “ikna olmuş” durumda.

i24HABER İbranice muhabiri Inon Shalom Yttach, ABD'li yetkililerin aylardır İsrail ve Lübnan arasında “mekik dokuyarak gerilimi azaltacak bir anlaşmaya varmaya çalışmasının” ardından, Lübnan'la geniş çaplı bir çatışmanın “kuzeydeki durumu değiştirecek bir çözüm” olabileceğini söyledi.

Habere göre, buna rağmen, Direniş Ekseni ile daha geniş çaplı bir bölgesel gerilimin patlak verme olasılığı konusunda hâlâ çok “ihtiyatlı” davranıldığı belirtildi.

ABD Merkez Komutanı General Michael Kurilla'nın geçen ay İsrail Kuzey Komutanlığı'na ziyareti esnasında bu kararın alındığı ileri sürüldü.

i24HABER’e göre, “Kurilla bir durum değerlendirmesi aldı, harekete geçme ihtiyacını bizzat gördü ve kuzey İsrail sakinlerini geri getirmenin aciliyetini anladı.”

Harekâtının amacının ise “Hizbullah'ın sınıra yakın noktalarda sahip olduğu imkânları ve sınıra yakın noktalarda bulunan tünel tehdidini bertaraf etmek.” olduğu ileri sürüldü.