YDH- Times of Israel, Ramallah merkezli Filistin Politika ve Anket Araştırmaları Merkezi (PCPSR) ve Tel Aviv Üniversitesi Uluslararası Çatışma Çözümü ve Arabuluculuk Programı tarafından Temmuz ayında ortaklaşa gerçekleştirilen bir kamuoyu araştırması olan “Pulse” anketini yayınladı.
2017'den bu yana her iki yılda bir gerçekleştirilen anketin bulguları, 7 Ekim ve savaşın çatışmaya yönelik çeşitli olası çözümlere verilen desteği nasıl etkilediğini de ele aldı; Temmuz ayının ikinci yarısında 830'u Batı Şeria'dan ve 440'ı Gazze'den olmak üzere bin 270 Filistinli ile hem Yahudi hem de Arap 900 İsrailli yetişkinle internette yapıldı.
Yahudi İsraillilerin %66'sı ve Filistinlilerin %61'i soykırım niyetinden şüpheleniyor.
Yahudi İsraillilerin %27'si ve Filistinlilerin %26'sı toprak ilhakı ve sürgünden korkuyor.
Filistinlilerin %94'ü ve İsraillilerin %86'sı karşı tarafı güvenilmez olarak görüyor.
Filistinlilerin %81'i Hamas'ın 7 Ekim'deki eylemlerini, İsrail ve Mısır'ın Hamas'ın silahlanmasını engellemek için Gazze Şeridi'ne uyguladığı kuşatma ve ablukaya bir tepki olarak gerekçelendirdi.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, 1948 topraklarında yaşayan Filistinlilerin sadece %28'i 7 Ekim'i haklı buldu.
Yahudi İsraillilerin %84'ü ‘’Hamas'ın zulmünün’’ Gazze Şeridi'nde devam eden askeri harekatı haklı çıkardığına inanıyor.
Bu oran, bir zamanlar İsrail “barış kampının” büyük bölümünü temsil eden sol seçmenler arasında bile şaşırtıcı derecede yüksek: “Ilımlı sol “da yer alanların %73'ü ve kendini ‘katı sol’ üyesi olarak tanımlayanların %44'ü savaşı onaylıyor.
Ankete göre bugün her iki tarafta da sadece bir azınlık iki devletli çözümü destekliyor: Filistinlilerin %40'ı, Aralık 2022'deki son ankete göre yedi puanlık bir artış; Yahudi İsraillilerin %21'i, 2022'ye göre 13 puanlık bir düşüş ve bu tür bir sorunun anketlerde ilk kez sorulduğu 1990'ların başından bu yana rekor bir düşüş.
Dikkat çekici bir şekilde, hem İsrailliler hem de Filistinlilerle bağları olan büyük bir azınlık olan İsrail vatandaşlığı taşıyan Filistinliler %72'si iki devletli çözümü destekliyor.
Her iki tarafta da iki devlete verilen genel destek yarıdan az olsa da, hem İsraillilerin (%62) hem de Filistinlilerin (%65) %60'ından fazlası bunu bölgesel bir savaşa tercih ediyor ve doğru uzlaşıların bulunması halinde her iki taraf da bunu kabul etmeye daha meyilli olacak.
Filistinlilerin %54'ü ve İsraillilerin %47'si tarafından desteklenen bir uzlaşma önerisine göre, Filistinliler kendi topraklarında fabrikalar kurarken İsrail sınırlı sayıda Filistinli işçiye izin verecek.
‘’Ayrıca Filistinlilerin %42'si silahlı grupların silahsızlandırılması karşılığında tüm rehinelerin serbest bırakılmasının bir barış anlaşmasına destek sağlayacağına inanıyor.’’
İsraillilerin %61'i kışkırtmayla mücadele ve özellikle eğitimde hoşgörünün teşvik edilmesine yönelik karşılıklı bir taahhüdün desteği teşvik edeceğini söylüyor.
İsrail vatandaşlığı taşıyan Filistinliler %70'inden fazlası iki devletli çözüme destek sağlayacak her türlü uzlaşmayı onaylıyor.
Bir zamanlar İsrail solunun bazı kesimleri arasında popüler bir çözüm olan konfederasyon fikri şu anda Filistinliler arasında giderek artan bir desteğe sahipken (2022'de %22'den %35'e), İsrail'deki destek azalıyor (2022'de %29'a kıyasla %20).
Bu fikrin İsrail vatandaşlığı taşıyan Filistinliler %52'si tarafından desteklenirken Yahudilerin sadece %12'si tarafından desteklenmesi dikkat çekici.
Ayrıca, herkes için eşit haklara sahip tek bir demokratik devlet olasılığı birçok İsrail vatandaşlığı taşıyan Filistinliler tarafından desteklenirken (%49), Filistinlilerin sadece %25'i ve Yahudi İsraillilerin %14'ü tarafından destekleniyor.
Yahudi İsraillilerin çok daha büyük bir kısmı (%42) Filistinlilere eşit haklar tanınmadan Batı Şeria'nın ilhakını destekliyor ki bu oran Pulse anketinde şimdiye kadar kaydedilen en yüksek oran.
Belirli sorular için ayrı bir grup olarak ankete katılan Batı Şeria yerleşimcilerinin yaklaşık %60'ı iki devletli bir çözümün şiddeti arttıracağına inanıyor.
Anketin açıklayıcı notunda bu sonucun “yerleşimciler ve sağcı topluluklar arasında Gazze'den çekilmenin ve Oslo anlaşmalarının doğrudan 7 Ekim saldırılarına yol açtığı yönündeki neredeyse değişmez temayı doğruladığı” belirtildi.
Tarafların İsrail vatandaşlığı taşıyan Filistinliler ile İsrailliler olduğu ankette, devam eden çatışma söz konusu olduğunda her iki taraf da kötümser görünüyor.
Büyük çoğunluk (Yahudi İsrailliler arasında %72, Filistinliler arasında %68 ve İsrail vatandaşlığı taşıyan Araplar arasında %60) Batı Şeria'da şiddetin artmasını bekliyor.
Benzer şekilde, İsraillilerin %58'i (Yahudilerin %62'si ve İsrail vatandaşlığı taşıyan Araplar %41'i) ve Filistinlilerin %53'ü Gazze savaşının İran'ın doğrudan katılımıyla bölgesel bir savaşa dönüşeceğine inanıyor.
Anketin başyazarlarından Halil Şikaki, anket sonuçlarını açıklarken “Devam eden savaşta, her iki taraftaki kamuoyunun tutumunun sertleştiğini görüyoruz.’’ dedi.