İsrailli solcular, Netanyahu'nun faşistliğini yetersiz buluyor

img
İsrailli solcular, Netanyahu'nun faşistliğini yetersiz buluyor YDH

İsrail solunu birleştirme iddiasıyla siyaset yapan İsrailli siyasetçi Yair Golan, Gazze’ye yönelik görüşleri konusunda aşırı sağcıları aratmadı.




YDHThe Jerusalem Post'un haberine göre, İsrail meclisinin eski solcu üyesi Yair Golan, Kanal 12'de yayımlanan bir programında eski istihbaratçı Ben Caspit ve Amit Segal ile bir söyleşiye katıldı. 

Röportaj sırasında İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin görüşlerini paylaşan Yair Golan, 2009 yılından bu yana iktidarda olan siyasi partilerin askeri çabalarını yetersiz bulduğunu söyledi.

Golan, “2009 yılından bu yana İsrail'in her türlü siyasi ve askeri çabayı durdurduğuna inanıyorum. Bu tehlikeli bir risktir. Orduda görev yaptığım dönemde bile Hamas'a şiddetle karşı çıktım ve Koruyucu Hat Operasyonu sırasında atılan adımların yetersiz olduğunu savundum" dedi.

Dikkate alınması gereken önemli bir güvenlik unsuru da terörizmle mücadele ederken Gazze Şeridi gibi bölgelerin izole edilmesi.

İktidardaki sağcı partilerin askeri başarıları siyasi kazanıma çevirmekte yetersiz olduğunu savunan Yair Golan, "2009 yılından bu yana askeri çabalara eşlik edecek siyasi eylem eksikliği söz konusu. Askeri eylemlerin siyasi girişimlerle desteklenmesi büyük önem taşıyor. Dikkate alınması gereken önemli bir güvenlik unsuru da terörizmle mücadele ederken Gazze Şeridi gibi bölgelerin izole edilmesi. Terörist grupları izole etmenin önemini anlamak çok önemli” dedi. 

Yair Golan İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırın oluşturan ‘Philadelphia Koridoru’ndan ayrılmamasını ve kuzeyde kalmasını önerdiğini; ancak bu önerilerinin reddedildiğini söyledi.

 Yair Golan’ın faşis diye suçladığı Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı kabine, ‘Philadelphia Koridoru’nu ele geçirme tehdidinde bulunmuş; ancak Mısır’ın tepkisi sebebiyle geri adım atmıştı. 

Savaşı siyasi bir meseleye dönüştürmenin yanlış olduğunu belirtip “Hepimiz İsrail'in güvenliği için savaşıyoruz” diyen Golan, siyasetteki iki temel hedefini “Bunlardan ilki mevcut hükümeti devirmek, ikincisi ise İsrail solunu birleştirmek” olduğunu söyledi.

Yair Golan, "Hepimizi önemli bir siyasi güç olarak birleştirmeye geldim. Kasım 2022'de yapılan hata tekrarlanmayacaktır. İsrail devletinin liberal bir dünya görüşüne sahip kararlı bir liderliğe ihtiyacı var" diye konuştu.