İsrail hem sahada hem mecliste 'savunma'sız

22 Eylul 2024

Devam eden çatışmalar ortasında, Savunma Bakanı'nın kim olacağı probleminin İsrail'de gittikçe derinleştiği görülüyor.

YDH- Times of Israel'e göre, İsrail meclisi milletvekili Gideon Sa'ar, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun kendisine savunma bakanlığı görevini teklif ettiğini ancak bu görevi kabul edemeyeceğini söyledi.

Netanyahu, sürekli çatışma yaşadığı Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı uzaklaştırmak istiyor ve Yeni Umut partisi başkanı Sa'ar'ı terfi ettirerek partisini koalisyonuna dahil etmeyi hedefliyor.

Gallant ve Netanyahu arasındaki ilişkiler, Netanyahu'nun Mart 2023'te yargı revizyonuna yönelik eleştirileri nedeniyle Gallant'ı kovacağını açıklamasından bu yana gergin. 

Ancak kısa süre sonra kamuoyundan gelen yoğun baskı üzerine bu kararından geri adım attı.

Ancak Netanyahu'nun bu koalisyon ve terfi amacına ulaşamadığı, Gideon Sa'ar'ın Lübnan İslami Direnişi'nin askeri kanadı Hizbullah ile süren çatışmaların önemli ölçüde tırmanmasının neden olarak öne sürdüğü bildiriliyor.

Times of Israel, ''Hizbullah'ın eylemlerinin İsrail'de geniş çaplı bir savaş korkusunu beraberinde getirdiğini, planların kenara itildiğini'' aktarıyor.

Hem sahada askeri olarak hem yönetimde nitelikli aday olarak stratejisizliğin artması durumu ile dikkat çeken rejimin gazetesinin aktardığına göre, Sa'ar hem teklif edilen görevi reddetti hem de mevcut Savunma Bakanı Gallant'ı eleştirdi; İsrail'deki derin güvensizlik durumunu Gallant'ın yönetemeyeceğini öne sürdü.

Eleştirilere ve görevi kabul etmeme kararına rağmen Sa'ar Cumartesi günü yaptığı açıklamada, güvenlik kabinesinde ve Knesset Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'nde görev yaptığı süreye dayanarak “İsrail'in ulusal güvenlik sorunlarına derin bir aşinalığı” olduğunu belirterek bu iş için nitelikli olduğunu savundu. 

İsrail'in “güncel bir güvenlik konseptine” ve silahlı kuvvetlerin gelecekteki zorluklarla baş edebilecek şekilde yeniden inşa edilmesine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Gallant'ın adını vermeden, “başarısız kavramlarla kirlenmiş” bir güvenlik kurumu emektarının orduda gerekli değişiklikleri yapacak kişi olamayacağını savundu.

İbrani basınında yer alan haberlere göre Sa'ar ve Netanyahu arasındaki görüşmeler geçen ay başbakanın eşi ve danışmanlarının Sa'ar'a savunma bakanı olarak güvenmeyeceklerini belirtmeleri üzerine kesilmiş, ancak daha sonra Sa'ar ve Netanyahu'nun konuyu görüşmek üzere şahsen bir araya gelmesiyle temaslar yeniden kurulmuştu.

Yeni Umut'u koalisyona geri getirmek için önerilen anlaşma kapsamında Netanyahu'nun Sa'ar'a koalisyonunun tartışmalı yargı revizyonuyla ilgili hamleleri veto etmeye ve İsrail işgal güçlerinin bir sonraki genelkurmay başkanının seçiminde söz hakkı vermeye hazır olduğu söyleniyordu.

Rejimin içindeki derin güvensizliğin ve stratejisizliğin bir örneği olarak, Sa'ar'a, savunma bakanlığı görevinde başarısız olması halinde dışişleri bakanlığı görevini alabileceği, Israel Katz'ın ise Gallant'ın yerine geçeceği söylendi.

Eleştirmenler başbakan ve Sa'ar'ı savaşın ortasında savunma bakanını görevden almaya çalışmakla suçlarken, Sa'ar'ın önemli bir güvenlik uzmanlığı olmadığını belirttiler ve ultra-Ortodoksların zorunlu askerlikten kaçmalarını sağlayacak bir yasa üzerinde birlikte çalışmayı kabul etmekle suçladılar.

İsrail'de hamleleri kontrol etmek, güncellemeler almak ve bir program oluşturmak sorununun nereye kadar süreceği haberde belirtilmedi.

Times of Israel'deki bu haber, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın 19 Eylül tarihli konuşmasından sonra geldi.

Seyyid Nasrullah, İsraillilere karşı ''hayalini kurduğunuz güvenlik bölgesi siz ve askerleriniz için cehenneme dönecek.'' sözünü vermişti.