İsrail'den İran saldırısını haber yapan gazeteciye işkence

11 Ekim 2024

Amerikalı muhabire karşı açılan ceza davası, İsrailli bir gazetecinin Loffredo'nun video raporunun tamamını içeren kendi makalesinin askeri sansürden geçtiğini ifade etmesinin ardından düştü.

YDH- Amerikalı gazeteci Jeremy Loffredo dört gün gözaltında tutulduktan sonra İsrailli yetkililer tarafından kontrollü serbest bırakıldı. 

İsrail'in ABD'li gazeteci Jeremy Loffredo'yu skandal bir şekilde gözaltına almasını tek bir İngiliz gazetesi bile haber yapmadı. 

Rusya, ABD'li gazeteci Evan Gershkovich'i gözaltına aldığında, olay İngiltere'deki tüm büyük gazeteler tarafından ele alınmıştı.

Müebbet hapis ya da ölüm cezasıyla karşı karşıya olan Loffredo'ya yöneltilen suçlar The Grayzone'daki çalışmalarıyla ilgili.

Loffredo'nun avukatı Lea Tsemel, polisin olası kanıtları elde etmek için telefonuna el koyduğunu belirtti.

Rejimin Loffredo'yu suçlama girişimlerini “saçmalık” olarak nitelendiren Tsemel, The Intercept'e verdiği demeçte “Loffredo orijinal bir şey yapmadı - İsrailli ve yabancı gazeteciler tarafından zaten yayınlanmış olan farklı kaynaklardan aldı” dedi. 

The Grayzone'un araştırmacı muhabiri Amerikalı gazeteci Jeremy Loffredo, İsrail'in füze saldırı yerlerini açıklama yasağını ihlal ettiği iddiasıyla 'düşmana yardım etmekle' suçlanıyor. 

ddiasıyla Batı Şeria'da tutuklanmıştı. 

Cuma günü serbest bırakılan Loffredo'nun soruşturmanın devamı için 20 Ekim'e kadar İsrail'de kalması şart koşuldu.

İsrailli yetkililer gazeteci Jeremy Loffredo'nun ülkeyi terk etmesine izin vermedi.

Gözaltına alınan muhabirlerden biri Loffredo'nun gözlerinin bağlandığını, ateşli silahla tehdit edildiğini ve tutuklama sırasında fiziksel saldırıya uğradığını anlattı. 

Haberinde füze koordinatlarını içeren bir haritaya yer veren Loffredo gözaltında tutulmaya devam ediyor. 

Ayrıca Facebook, Loffredo'nun tutuklanmasıyla ilgili bir makaleyi 'spam' olarak etiketleyerek ve topluluk standartlarını ihlal ettiğini iddia ederek kaldırdı.

Yerel İsrail medyası da İran'ın füze saldırısıyla ilgili haberlerinde sansürle karşılaştı. 

Times of Israel'e göre İsrail ordusuna bağlı bir sansür memuru İsrail medyasının füzelerin düştüğü yerleri tam olarak yayınlamasını yasaklamıştı.

7 Ekim'den bu yana en az 126 gazeteci İsrail tarafından öldürüldü

Loffredo'nun Batı medyasının çok az ilgisini çeken gözaltısı, İsrail'in Gazze'deki savaşını takip eden gazetecileri hedef aldığı eşi benzeri görülmemiş bir yılın ortasında geldi.  

Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre 7 Ekim'den bu yana en az 126 gazeteci İsrail güçleri tarafından öldürüldü. 

10 gazetecinin daha öldürülmesi soruşturulurken, bu gazetecilerden en az beşinin çalışmaları nedeniyle İsrail tarafından özel olarak hedef alındığı söylendi. 

Batı Şeria'da ise savaş sırasında 69 gazetecinin tutuklandığı ve 43'ünün İsrail tarafından gözaltında tutulduğu belgelendi.

Loffredo'nun tutuklandığı gün bir başka Grayzone muhabiri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ile ABD'yi pervasızca nükleer savaş riskini göze almakla suçlayan hararetli bir tartışma yaşadı.