Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, ABD'nin savaş sırasında İsrail'e ne kadar askeri yardım yaptığını bilmiyor; Ağustos'ta ABD, 20 milyar doları aşan silah satışını onayladı; bu satışların şu anda ABD Kongresi'nde tartışıldığı bildiriliyor.
YDH- Intercept'e göre, ABD'nin bir yıl içinde İsrail'e yaptığı 22.76 milyar doları aşan askeri yardımla ilgili olarak Bakanlık Sözcüsü Matt Miller ile yapılan bir görüşme birçok soruyu cevapsız bıraktı.
Dışişleri Bakanlığı'nı temsil eden Miller, Bakanlığının bu tür yardımları denetlemesine rağmen, ABD'nin mevcut çatışma sırasında İsrail'e sağladığı toplam askeri yardım miktarını belirleyemedi.
Miller, İsrail'e yapılan yıllık 3.3 milyar dolarlık yardımın üzerinde kaç milyar dolarlık ek fon tahsis edildiğini de bilmiyor; ilave para tahsis edildiğini biliyor ama ne kadar olduğunu bilmiyor.
Brown Üniversitesi Savaşın Maliyetleri Projesi'nin yakın zamanda yayınladığı ve ABD'nin İsrail'in askeri çabaları için yaptığı harcamaları yansıtan kapsamlı rapor, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e yapılan onaylı ABD güvenlik yardımını, bölgesel operasyonlar için ek fonları ve Yemen'deki Ensarullah'a yönelik saldırılar gibi operasyonların tahmini ek maliyetlerini bir araya getirdiğinde en az 22,76 milyar dolarlık askeri yardımı hesapladı.
Bu toplam, Ekim 2023'ten bu yana Gazze ve diğer bölgelerdeki İsrail askeri eylemleri için özel olarak onaylanan 17.9 milyar doları kapsıyor ve önceki yıllara kıyasla önemli bir artışa işaret ediyor.
Örneğin, 2022 yılında ABD İsrail'e 5.1 milyar dolar askeri yardım sağlamıştı.
Raporun sonuçlarına karşı Miller, “Bu rakamın içinde yer alan ve İsrail'e yardım olmadığı açık olan uluslararası deniz taşımacılığına saldıran Husilerle mücadele için doğrudan ABD askeri harcamaları da dahil olmak üzere bir dizi şeyi birbirine karıştırıyor” dedi.
Quincy Sorumlu Devletçilik Enstitüsü'nde kıdemli araştırma görevlisi ve Savaşın Maliyetleri raporunun ortak yazarlarından William Hartung, analizin tam da savaşın maliyetleri bu kadar şeffaf olmadığı için bu tür bilgileri içerdiğini söylüyor.
Hartung, “Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, analizimizin ABD'nin İsrail'e verdiği askeri desteğin ve bölgede artan rolümüzün maliyetine ilişkin bir dizi farklı etmeni bir araya getirdiği konusunda haklı. Zaten amaç da buydu - bazı uzmanlara göre soykırım olarak adlandırılabilecek savaş suçları işleyen İsrail'i silahlandırmaya devam etmek gibi son derece yanlış bir politikaya vergi mükelleflerinin ne kadar destek verdiğini göstermek.” dedi.
Hartung, “Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün tahminimizi eleştirmesi - bizce haksız bir şekilde - ancak ABD'nin İsrail'in Orta Doğu savaşlarını desteklemek için ne kadar harcama yaptığı sorusuna cevap verememesi manidardı. Gazze'nin işgalinden bu yana İsrail'in eylemlerinin yol açtığı savaşlara doğrudan müdahil olma ihtimalinin eşiğindeyken bu tür bir şeffaflık eksikliği kabul edilemez.” diye ekledi.
''Şüphesiz ki, ABD İsrail'i tamamen desteklemektedir''
Intercept'e göre, Amerikan Başkanı Joe Biden geçtiğimiz günlerde, yönetiminin İsrail'in Gazze'de uluslararası hukuku ihlal ederek ABD silahlarını kullandığını kabul etti ve şu sözünü ekledi:
“Şüphesiz ki, ABD İsrail'i tamamen, tamamen, tamamen desteklemektedir” dedi.
ABD'nin 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e yaptığı silah teslimatları arasında 57 bin top mermisi; 36 bin top mühimmatı; 20 bin M4A1 tüfeği ve 13 bin 981 tanksavar füzesi bulunuyor.
Hartung, “Şu anda Kongre'de tartışılmakta olan 20 milyar dolarlık silah tekliflerini ayrı tutmaya özen gösteriyoruz - bunlar bizim maliyet tahminlerimizin ya da kesinlikle İsrail'e yönelik silah transferlerinin bir parçası değil,” diye vurguladı.
Hartung, “Ve ABD ordusunun bölgedeki artan konuşlanma ve faaliyetlerinin ilk etapta İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız savaşının yol açtığı kaosla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz.” diye ekledi.
Intercept'e göre, ABD Dışişleri Bakanlığı İsrail'e yapılan ABD yardımlarına ilişkin kendi muhasebesi hakkındaki sorularını kabul etti ancak The Intercept'in haberi yayınlanmadan önce bunlara yanıt vermedi.