Halevi: İHA saldırısı acı sonuçlar doğuracak kadar ciddi

14 Ekim 2024

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, Hizbullah tarafından gerçekleştirilen son insansız hava aracı (İHA) saldırısını değerlendirirken devam eden operasyonlardaki istikrarsızlıklarının ve İsrail ordusu içindeki moral bozukluğunun altını çizdi.

YDH- İran televizyonu Press TV'nin sitesindeki habere göre, İsrail ordusu, Hizbullah tarafından fırlatılan bir İHA'nın Pazar günü geç saatlerde Tel Aviv'in kuzeyinde, Lübnan sınırından yaklaşık 64 kilometre uzaklıkta bulunan Binyamina kasabasının bitişiğindeki bir ordu üssünü vurduğunu açıkladı.

Hizbullah, İsrail'in sözde Demir Kubbe füze sistemlerini vurmak için işgal altındaki toprakların kuzeyindeki Nahariya ve Akka kasabalarına düzinelerce roket attığını ve aynı anda drone sürüsünü fırlattığını paylaştı.

Hizbullah, “Bu insansız hava araçları İsrail radarlarını tespit edilmeden aştı ve Binyamina'daki seçkin Golani Tugayı'nın eğitim kampındaki hedefine ulaştı” dedi.

İlk müdahale ekiplerine ve İsrail ordusuna göre, saldırıda en az dört askerin öldüğü ve en az 60'tan fazla askerin yaralandığı iddia edildi.

İsrail ordusu ölen dört askerin de 19 yaşında olduğunu ve üste piyade eğitimi aldıklarını belirtirken, diğer sekiz askerin de ağır yaralandığını açıkladı.

Korgeneral Herzi Halevi vurulan Golani Tugayı üssünü ziyareti sırasında askerlere şöyle söyledi:

“Savaştayız ve gerideki bir eğitim üssüne yapılan saldırı acı sonuçlar doğuracak kadar ciddi”

Halevi “savaşmaya ve yaklaşan savaşlar için eğitim almaya devam ettiklerini” ekledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Tel Aviv rejiminin dün gece Hizbullah'ın İHA'yla gerçekleştirdiği saldırıdan ders çıkaracağını söyledi.

Golani Tugayı eğitim üssünü ziyaret eden Gallant şunları söyledi:

“Bu acı sonuçları olan zor bir olay olacak. Bunu araştırmalı, ayrıntıları incelemeli ve çıkaracağımız dersleri hızlı ve profesyonel bir şekilde özümsemeliyiz.”

Üsten yaptığı bir video açıklamasında, İsrail ordusunun en üst düzey sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, ordunun İHA'nın üste alarm vermeden nasıl geçtiğini araştıracağını söyledi ve ekledi:

“Olaydan ders çıkaracağız ve olayı araştıracağız. İHA tehdidi savaşın başından beri karşı karşıya olduğumuz bir tehdit. Savunmamızı geliştirmemiz gerekiyor” diye ekledi.

İsrail Davud'un Kızıl Yıldızı acil servisine göre Hizbullah'ın İHA saldırısında en az 61 kişi yaralandı ve onlarca işgal askeri halen hastanede tedavi görüyor.